Пет пъти повече българи са се върнали в страната през

...
Пет пъти повече българи са се върнали в страната през
Коментари Харесай

НСИ: За пръв път повече българи се връщат от чужбина и остават, отколкото напускат страната

Пет пъти повече българи са се върнали в страната през предходната година и са декларирали нов адрес спрямо напусналите – 30 хиляди завърнали се и 6 хиляди отпътували, сочат данните на Национален статистически институт. 

„ Обичайно тази съразмерност е в интерес на заминаващите, а през 2020 година за първи път доста по-малко хора са отпътували в чужбина. Вече е сериозен размерът от жители, които се завръщат в родината си, и това се отразява трагично на някои пазари. Според мен Пловдив е подобен пазар “, проучва статистиката Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие Недвижими парцели (НСНИ) пред investor.bg.

Данните на Национален статистически институт сочат, че измежду завърналите се в родината си българи предходната година максимален е процентът на имигрантите от Турция, към 25%. „ Съвсем разумно е тези хора да получават жилищна благосъстоятелност в Южна България, най-много в Кърджали и изключително в Пловдив. Вторият по величина град у нас е водач по растеж на миграцията и виждаме, че там има скок на покупко-продажбите с парцели с 34% “, показва Ганев.

Според него групата на завръщащите се в родината си наши сънародници е невиждана като размери досега. Това са хора, които се връщат по справедливи аргументи - загуба на работа, намалели приходи, които обезсмислят пребиваването им в чужбина. Затова те вземат решение да потърсят нови благоприятни условия в България, което се отразява освен на имотния, само че и на трудовия и други пазари.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР