Пет пъти по-голяма от Париж. Видима от космоса. Най-голямата енергийна

...
Пет пъти по-голяма от Париж. Видима от космоса. Най-голямата енергийна
Коментари Харесай

Пет пъти по-голяма от Париж. Видима от космоса…: Милиардер строи най-голямата в света централа за чиста енергия!

Пет пъти по-голяма от Париж. Видима от космоса. Най-голямата енергийна централа в света. Достатъчно електричество за зареждане на Швейцария. Мащабът на плана, който трансформира безплодната солена пустиня на ръба на Западна Индия в един от най-важните източници на чиста сила на планетата, е толкоз голям, че виновният за него човек не може да се оправи.

„ Вече даже не върша калкулации “, сподели Сагар Адани в изявление за CNN.

Адани е изпълнителен шеф на Adani Green Energy Limited (AGEL). Той е и племенник на Гаутам Адани, вторият най-богат човек в Азия.

Неговото положение от 100 милиарда $ се дължи на Adani Group, най-големият вносител на въглища в Индия и водещ производител на  гориво. Основан през 1988 година, конгломератът има бизнес в разнообразни области – от пристанища и топлоелектрически централи до медии и цимент.

Подразделението му за чиста сила AGEL построява обширната слънчева и вятърна електроцентрала в западния индийски щат Гуджарат на стойност към 20 милиарда $. Когато бъде приключена след към пет години, тя ще бъде най-големият парк за възобновими източници в света и ще генерира задоволително чиста електрическа енергия за зареждане на 16 милиона индийски домове.

 

Успехът на парка за възобновима сила „ Хавда “ е от решаващо значение за напъните на Индия да понижи замърсяването и да реализира задачите си в региона на климата.

Като в същото време задоволи възходящите енергийни потребности на най-многолюдната страна в света и най-бързо разрастващата се огромна стопанска система. Въглищата към момента съставляват 70 % от електрическата енергия, създавана в Индия.
Това е по този начин, тъй като през идващите години търсенето на сила ще се усили.

Индия е третата по величина страна в света по ползване на сила.

Въпреки че потреблението на сила и излъчванията на човек са по-малко от половината от междинното за света, сочат данни на основаната в Париж Международна организация по енергетика (МАЕ).

Това може бързо да се промени. Благодарение на възходящите приходи, търсенето на сила се е удвоило от 2000 година насам. 80 % от него към момента се покрива от въглища, петрол и твърда биомаса. През идващите три десетилетия бързо разрастващата се стопанска система ще означи най-големия растеж на търсенето на сила измежду всички страни в света, счита МАЕ.

„ Ако Индия направи това, което направи Китай, в случай че Индия направи това, което направи Европа, в случай че Индия направи това, което направи Съединени американски щати, тогава всички ние ще се сблъскаме с доста, доста тъмно климатично бъдеще “, сподели Адани, базирайки се на историческото потребление на изкопаеми горива при развиването на тези страни.

Неговите мрачни прогнози не са трагични.

Според анализатори Индия има всички предпоставки да пораства с годишен ритъм от най-малко 6 % през идващите няколко години и може да се трансформира в третата по величина стопанска система в света преди края на това десетилетие.

С развиването и модернизацията на страната градското население ще се усили. Това ще докара до всеобщо повишаване на строителството на жилища, офиси, магазини и други здания. Според анализатори през идващите 30 години Индия ще усилва броя на градското си население с еквивалента на един Лондон всяка година.

Търсенето на електрическа енергия се чака да нарасне внезапно през идващите години заради фактори, вариращи от възстановяване на стандарта на живот до изменението на климата.

Последните провокират смъртоносни горещини в Индия и вследствие на това през идващите години ще се следи внезапен скок на броя на климатиците.

До 2050 година общото търсене на електрическа енергия от климатици в Индия ще надвиши общото ползване на сила в цяла Африка през днешния ден, съобщи МАЕ.

Индия не може да разчита на изкопаеми горива за своите възходящи потребности, без това да има пагубни последствия за напъните за справяне с климатичната рецесия.

„ Ако си визиите, че се прибавят 800 GW топлинни мощности на въглища … това единствено по себе си ще убие всички други начинания за устойчива сила, които се организират по целия свят, във връзка с въглеродните излъчвания “, сподели Адани.

Активистите в развитите страни, които в предишното са отделяли повече парникови газове, постоянно не са в положение да схванат зашеметяващото предизвикателство, пред което е изправена Индия – да развие по едно и също време стопанската система си и промишлеността си за чиста сила.

 

Източник – CNN/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР