Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата

...
Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата
Коментари Харесай

Милиардер от въглища строи най-голямата централа за чиста енергия в света | Тя е и пет пъти по-голяма от Париж

Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата енергийна централа в света. Достатъчно електричество за зареждане на Швейцария. Мащабът на плана, превръщащ сектори от безплодна солена пустиня в края на Западна Индия в един от най-важните източници на чиста сила на всички места по планетата, е толкоз голям, че виновният човек не може да се оправи.

„ Вече даже не върша калкулации “, сподели Сагар Адани пред CNN в изявление предходната седмица.

Адани е изпълнителен шеф на Adani Green Energy Limited (AGEL). Освен това е племенник на Гаутам Адани, вторият най-богат човек в Азия, чието положение от 100 милиарда $ произтича от Adani Group, най-големият вносител на въглища в Индия и водещ миньор на мръсно гориво. Основан през 1988 година, конгломератът има бизнес в области, вариращи от пристанища и топлоелектрически централи до медии и цименти.

Нейното звено за чиста сила AGEL построява обширната слънчева и вятърна електроцентрала в западния индийски щат Гуджарат на цена от към 20 милиарда $. Това ще бъде най-големият възобновим парк в света, когато бъде приключен след към пет години, и би трябвало да генерира задоволително чисто електричество за зареждане на 16 милиона индийски домове.

Успехът на парка за възобновима сила Khavda е от решаващо значение за напъните на Индия да понижи замърсяването и да реализира своите климатични цели, като в същото време посреща възходящите енергийни потребности на най-населената нация в света и най-бързо разрастващата се огромна стопанска система. Въглищата към момента съставляват 70% от електричеството, което Индия генерира.

Разположен единствено на 12 благи от една от най-опасните граници в света, разделяща Индия и Пакистан, паркът ще обгръща повече от 200 квадратни благи и ще бъде най-голямата електроцентрала на планетата, без значение от източника на сила, сподели AGEL.

„ Регион толкоз огромен, район, който е толкоз необременен, няма дива природа, няма растителност, няма обитаване. Няма по-добро различно потребление на тази земя “, сподели Адани.

Големите зелени проекти на групата не бяха помрачени от бурната година, която имаше от януари 2023 година, когато американски продавач на къси позиции Hindenburg Research я упрекна в присъединяване в измами в продължение на десетилетия.

Индийският минно-медиен конгломерат жигосах отчета на Хинденбург като „ неоснователен “ и „ злотворен “. Но това не съумя да спре зашеметяващия срив на фондовия пазар, който в един миг изтри над 100 милиарда $ от цената на записаните компании. Личното благосъстояние на Гаутам Адани също беше ударено, като се срина с повече от 80 милиарда $ през месеца след публикуването на отчета.

Но от този момент магнатът се възвърне и групата в този момент налива милиарди в бранша на чистата сила. Планира да влага 100 милиарда $ в енергиен преход през идващото десетилетие, като 70% от вложенията са предопределени за чиста сила.

Необходимост за 1,4 милиарда души

Основата на Adani Group за чиста сила идва в миг, когато Индия си е сложила някои амбициозни климатични цели. Премиерът Нарендра Моди даде обещание, че възобновимите източници като слънчева и вятърна сила ще задоволят 50% от енергийните потребности на Индия до края на това десетилетие.

През 2021 година Моди даде обещание Индия да реализира чисти нулеви излъчвания до 2070 година, което към момента е няколко десетилетия по-късно от развитите стопански системи. Правителството си е сложило цел от 500 гигавата (GW) потенциал за генериране на електрическа енергия от неизкопаеми горива до 2030 година AGEL, най-голямата компания за възобновима сила в страната, има за цел да обезпечи най-малко 9% от това, като близо 30 GW се генерират от нейната Khavda парк единствено в Гуджарат.

Неуспешният преход към възобновима сила не е алтернатива, сподели Адани.

„ Няма различен избор за Индия, с изключение на да стартира да прави неща в немислим до момента размер и мащаб “, сподели 30-годишният мъж.

Това е по този начин, тъй като търсенето на сила ще експлодира през идващите години. Индия е третата страна в света по ползване на сила, макар че потреблението на сила и излъчванията на човек са по-малко от половината от междинното за света, демонстрират данни на основаната в Париж Международна организация по енергетика (IEA).

Това може да се промени бързо. Благодарение на възходящите приходи търсенето на сила се е удвоило от 2000 година насам, като 80% от него към момента се покрива от въглища, петрол и твърда биомаса. През идващите три десетилетия бързо разрастващата се стопанска система ще види най-големия растеж на търсенето на сила от която и да е страна в света, сподели МАЕ.

„ Ако Индия направи това, което направи Китай, в случай че Индия направи това, което направи Европа, в случай че Индия направи това, което направиха Съединени американски щати, всички ние сме в доста, доста тъмно климатично бъдеще “, сподели Адани, имайки поради историческото потребление на изкопаеми горива като развитите страни.

Страшните му прогнози не са трагични. Индия е в комфортна позиция да пораства с годишен ритъм от най-малко 6% през идващите няколко години, споделят анализаторите, и може да стане третата по величина стопанска система в света преди края на това десетилетие. Докато се развива и модернизира, градското му население ще се усили, което ще докара до голямо повишаване на строителството на домове, офиси, магазини и други здания. Според анализаторите Индия ще прибавя еквивалента на Лондон към градското си население всяка година през идващите 30 години.

Очаква се търсенето на електрическа енергия да скочи внезапно през идващите години заради фактори, вариращи от възстановяване на стандарта на живот до изменението на климата. Последното подхранва смъртоносни горещи талази в цяла Индия и вследствие на това притежанието на климатици ще означи внезапен скок през идващите години. До 2050 година общото търсене на електрическа енергия в Индия от битови климатици се чака да надвиши общото ползване на сила в цяла Африка през днешния ден, сподели МАЕ. Индия не може да разчита на изкопаеми горива за своите възходящи потребности без пагубни последствия за напъните за справяне с климатичната рецесия.

„ Ако си визиите, че се прибавят 800 GW топлинни мощности, захранвани с въглища... това единствено по себе си ще убие всички други начинания за устойчива сила, протичащи се по целия свят, във връзка с въглеродните излъчвания “, сподели Адани.

От двете страни на улицата

Зелените проекти на конгломерата са впечатляващи, само че специалистите по климата са сериозни към продължаващите големи вложения в изкопаеми горива.

„ [Гаутам] Адани продължава да върви от двете страни на улицата “, сподели Тим Бъкли, шеф на основания в Сидни мозъчен концерн Climate Energy Finance.

Adani Group е освен един от най-големите разработчици и оператори на въглищни мини в Индия, само че също по този начин оперира спорната мина Carmichael Coal Mine в Австралия, която се сблъска с яростна опозиция от деятели за изменението на климата, които споделят, че това е „ смъртна присъда “ за Голям бариерен риф.

„ Вместо да влага милиарди в нови планове за изкопаеми горива, Индия ще бъде доста по-добре обслужена, в случай че Адани вложи 100% от своите старания и запаси в създаването на евтини технологии с нулеви излъчвания “, добави Бъкли.

Това не е алтернатива сега, сподели Адани.

Повече от 600 милиона души в Индия ще доближат „ междинен приход и висок приход през идващото десетилетие, десетилетие и половина “, сподели той. „ Те не могат да бъдат лишени от съществени потребности от сила. ”

Всеки би бил благополучен, в случай че можем да „ осигурим 100% от това от устойчиви енергийни източници … [но] … на процедура това не е алтернатива “ сега, добави той.

Той също по този начин сподели, че деятелите в развитите народи, които исторически са отделяли повече парникови газове, постоянно не са в положение да схванат зашеметяващото предизвикателство, пред което е изправена Индия, с цел да развива стопанската система си и промишлеността си за чиста сила по едно и също време.

„ Смятам, че също по този начин е доста значимо да се почита фактът, че всяка страна има свое лично право да подсигурява, че хората в личната си страна са добре обслужвани от енергийна позиция “, сподели Адани.

„ Значи Индия прави ли малко въглища? Да, несъмнено, че Индия е. Но прави ли Индия голямо количество възобновими енергийни източници? Да, няма спор “, добави той
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР