Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент

...
Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент
Коментари Харесай

ГЕРБ с убедителна победа на евровота у нас, още 4 партии с представители в Брюксел

Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент - ГЕРБ, " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и " Демократична България ". Това демонстрират прогнозните резултати на организация " Галъп " малко след края на изборния ден в България. ГЕРБ печели европейските избори с 30,5%. След тях се подреждат Българска социалистическа партия с 25,4%, следвани от Движение за права и свободи - 12,8%, Вътрешна македонска революционна организация - 8% и " Демократична България " с 6,5%.

Според данните на социологическа организация " Тренд " ГЕРБ печели с 30,5%. Следват Българска социалистическа партия с 23,5%, Движение за права и свободи - 14%, Вътрешна македонска революционна организация - 7,5% и " Демократична България " с 6,5%.

Ниска изборна интензивност и вял интерес белязаха изборите за Европейски парламент в България през днешния ден. 6 355 633 души имаха право на глас в страната, само че едвам 26,22% или 1 693 505 души упражниха вота си. Все още се чакат окончателните данни какъв брой от имащите право на глас са отишли до урните.

В 20.00 ч. Централната изборна комисия (ЦИК) разгласи края на изборния ден. Той мина умерено и без напрежение в цялата страна. Над 80 са жалбите и сигналите, постъпили в ЦИК в изборния ден, осведоми по-рано представителят на комисията Таня Цанева. Сигналите са били свързани главно с нарушавания в работата на секционните изборни комисии, за това, че доста гласоподаватели са желали да гласоподават машинно.

България беше измежду последните страни, които избират депутати за идващия Европейския парламент. Гласуването стартира още на 23 май пред урните в Холандия и Англия. В петък гласоподаваха в Ирландия и Чехия, в събота - Словакия, Малта и Латвия. Окончателните резултати ще бъдат оповестени довечера.

В гласуването за новия Европейски парламент право да вземат участие имаха над 400 милиона души в 28-те страни от Европейски Съюз. Мнозинството, което ще бъде образувано от изборите през днешния ден, ще дефинира бъдещата законодателна и финансова рамка на Европейския съюз, гражданските свободи.

България ще изпрати 17 депутати с петгодишен мандат в Европейския парламент. За вота през днешния ден бяха регистрирани 13 партии, 8 обединения и 6 инициативни комитета. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР