Пет местни и международни екологични организации подадоха жалба днес до

...
Пет местни и международни екологични организации подадоха жалба днес до
Коментари Харесай

Екоактивисти подадоха жалба срещу косовското правителство

Пет локални и интернационалните екологични организации подадоха тъжба през днешния ден до Европейския енергиен съюз (ЕЕС) против управляващите в Прищина, оспорвайки законността на съглашение, в което те поемат ангажимент за закупуване на цялото произвеждане на електрическа енергия от бъдещата въглищна електроцентрала на стойност 1,3 милиарда $, оповестява МИА, представена от БГНЕС.
Енергийната компания „ Контур Глобъл ”, която оперира на косовския и английския пазар, избра на 3 май консорциум формиран от дъщерното сдружение на „ Дженерал Електрик ” за създаване на въглищна централа с потенциал от 500 мегавата, която би трябвало да обезпечи съвсем половината от електричеството в Косово.
Правителството в Прищина, се е заело с 20-годишно съглашение, очакващо ратификация в Народното събрание, да закупи цялото произвеждане на електрическа енергия от тази електроцентрала.
Строителството на централата ще стартира тази година.
Понастоящем към 90% от електрическата енергия в Косово се създава в двете електроцентрали, работещи на въглища - " Косово А " и " Косово Б ", които са измежду най-големите замърсители в Европа.
Преди това държавното управление разгласи, че новата електроцентрала, която ще размени " Косово А ", ще изгаря с 40% по-малко въглища и ще освобождава 20 пъти по-малко нездравословни газове.
Екологичните деятели считат, че тази договорка ще " притисне " бюджета на Косово и ще докара до нарастване на цените за потребителите.
В жалбата се показва, че договорът не е в сходство с разпоредбите на ЕЕС, защото " ”Контър Глобал ” има привилегии, които ѝ дават преимущество пред другите производители на сила. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР