Пет месеца... Толкова минаха от изказването на собственика на Левски

...
Пет месеца... Толкова минаха от изказването на собственика на Левски
Коментари Харесай

Политиката на "Левски" - руска рулетка или поглед към по-добро бъдеще

Пет месеца... Толкова минаха от изявлението на притежателя на " Левски " Спас Русев, че се отдръпва и че клубът е бил на практика във банкрут до черешката на тортата в огромната селекция - идването на някогашния футболист на " Манчестър юнайтед " Габриел Обертан.

В края на февруари над " Георги Аспарухов " бяха надвиснали черни облаци и акциите на клуба се разнасяха в разнообразни направления. По това време най-големият боязън на последователите беше, че може да се последва ориста на огромния противник ЦСКА.

В разгара на лятото моментната картина е друга. Русев е на мястото си, а в състезателен проект " Левски " направи чистка и смени съвсем целия си тим. Селекцията включи привличането на общо 11 футболисти, измежду които и необикновените за българското състезание Жорди Гомес и Обертан, имащи богат опит във Висшата лига.

Трансферът на играчи от сходно равнище е обвързван с пари. И е разумно да се сложи въпросът дали управлението работи с ясно начертана дълготрайна тактика, или стреля в тъмното.

Добре обмислен риск

" Левски " е нараснал перото за заплати в бюджета си за тази година, съобщи финансовият шеф на клуба Красимир Иванов пред " Дневник ". Публикуваните неотдавна финансови доклади на " Левски " демонстрират, че за 2015 година разноските за заплати и осигуровки са били 6.442 млн. лв. през 2015 година и 7.8 милиона пред 2016 година

 Собственикът Спас Русев беше пред отдръпване преди половин година, само че към този момент работи по нов проект
© LAP.bg

Собственикът Спас Русев беше пред отдръпване преди половин година, само че към този момент работи по нов проект

По думите на Иванов нарастването на заплатите нито е в шокиращи размери, нито е хазартен ход и е било авансово планувано. Преди месец той разгласи, че задачата е за пръв път в последните 10 години да бъде регистрирана финансова облага.

Отпадането от евротурнирите след загубата с 1:2 от " Хайдук " също не би трябвало да обърка проектите. " За този сезон бюджетът ни не е бил претрупан с упования за доходи от европейските клубни шампионати. При прехвърлянията подходихме доста деликатно от финансова позиция ", съобщи Иванов.

Според него трансферната политика не включва
хазартни ходове. " Това е инвестиция в бъдещето, а не риск. Идването на Гомес и Обертан е разумно продължение на селекцията, откакто си върнахме юноши на клуба. Първата цел е тези играчи да предадат опита си на младите, а втората - да се увеличи качеството. "

Ръководството на клуба се надява повдигането на качеството да докара до повишение на посещаемостта на домакинските мачове и възстановяване на имиджа на клуба, а оттова да има и позитиви в производните детайли.



Погледът на будната съвест

Мнението на Иванов не се споделя напълно от ръководителя на тръста " Синя България " Васил Колев. Според него казусът е, че управлението " няма схващането, че " Левски " е дружество, което създава футбол ". " Не се възнамерява производството ", сподели Колев пред " Дневник ".

Той вижда " Левски " като доста неприятно структуриран клуб. " Трансферите крият риск, тъй като допускат резултати. Проблемът е, че селекцията още веднъж беше направена късно. Лошото е, че няма изясненост кой е виновен за това. "

" Синя България " желае общо заседание, на което да бъдат сложени " общи ракурси за ръководството на клуба ". " Там би трябвало да се гледа справедливата оценка на цифрите ", съобщи Колев. През лятото " Левски " продаде двама играчи - Божидар Краев и Мехди Бурабия, а си обезпечи и към 1 млн. лв. от евротурнирите.

Председателят на тръста дефинира като " притеснително " непостоянството на Русев като притежател - от готовността му да напусне до персоналната ангажираност с прехвърлянията. " Имам една рекламация към него - " Левски " действа като соц. дружество. В него са хлябът и ножът. Нужно е доста добре да се адресират проблемите и да се създадат промени. В момента на всяко равнище в клуба има бомби. "

По-далеч от терзанията

Финансовият шеф Иванов уточни, че макар огромните прехвърляния клубът се движи в планувания бюджет. По въпроса за положението на " Левски " Колев счита, че то не е толкоз трагично, колкото наподобява поради огромните задължения.

Според финансовия доклад към 31 декември 2016 година отговорностите са стигнали 25.585 млн. лв., което е скок с 65.7% по отношение на 2015 година От контракта с " Виваком " (БТК ЕАД) при започване на тази година са изчистени настоящи отговорности в размер на 6.620 млн. лв..

 Треньорът Николай Митов е наясно, че му би трябвало време новият тим да заиграе, само че е забавно каква ще е поддръжката на клуба и последователите
© LAP.bg

Треньорът Николай Митов е наясно, че му би трябвало време новият тим да заиграе, само че е забавно каква ще е поддръжката на клуба и последователите

Около половината от всички задължения на клуба са свързани с новия бранш А на стадион " Георги Аспарухов ". Тъкмо това съгласно Колев прави по този начин, че картината да не е апокалиптична.

" Проблемът е с действието на клуба, а не с задълженията. " Левски " е похарчил 25 млн. лв. за два сезона, без да има възвръщаемост ", уточни ръководителят на " Синя България ". След тези два сезона, в които тимът не завоюва нищо, се смени целият тим и стартира създаване на нов, който към този момент търси резултати.

Ключов в цялата картина ще е методът на управлението - дали и какво самообладание ще има към треньора в очакване на резултатите и обиграването на тима. Преди месец спортният шеф Даниел Боримиров и треньорът Николай Митов споделиха, че се работи по тригодишен проект за създаване на шампионски тим. Според треньора първите резултати в състезателен проект ще дойдат след Нова година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР