Пет месеца - толкова е отнело на Русия да пренапише

...
Пет месеца - толкова е отнело на Русия да пренапише
Коментари Харесай

“Специална военна операция” в “нацистка Украйна”. Нови руски учебници “пренаписват и миналото, и настоящето”

Пет месеца - толкоз е лишило на Русия да пренапише учебниците по история за 10-и и 11-и клас. Вътре е " гледната точка на страната " - чисто нова " история " на Русия и света от 70-те години до през днешния ден. Плюс прослава на войната в Украйна, оповестява “.

Пълномащабното навлизане в Украйна, което Кремъл назовава " специфична военна интервенция ", все по-често се показва на съветските възпитаници като част от историческата задача на Москва. Повече от година уроци по национализъм се употребяват за оправдаване на нашествието пред децата. Управлението на Владимир Путин подхваща още по-мащабна смяна, с цел да затегне още повече контрола си върху историческия роман в учебните заведения.

Новите учебници по обща история и история на Русия за 10-и и 11-и клас бяха показани на специфична конференция в държавната осведомителна организация ТАСС от Владимир Медински - консултант на Путин и ръководител на Руското военноисторическо общество, както и от министъра на образованието Сергей Кравцов. На нея беше оповестено, че учебниците са " от историческо значение ", както и че до 1 септември 2024 година ще има нови пособия и за учениците от 5-и до 9-и клас.

Кравцов сподели, че се основава " единна суверенна национална просветителна система ", която " слага в центъра нашата страна - по какъв начин историята на Русия е повлияла на международната история ". " Никога до момента у нас не е създаван учебник за толкоз малко време. Авторите са го написали на процедура със личните си ръце ", добави Медински, прочут с консервативния си взор върху историята. Той добави, че помагалото отразява " гледната точка на страната " и е " първият държавен учебник " в Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Медински безусловно се хвали, че книгата пренаписва историята на предишното.

" Напълно пренаписахме разделите " 70-те ", " 80-те ", " 90-те " и " 2000-те ". Добавихме нов раздел от 2014 година до наши дни, в това число и за специфичната военна интервенция ", означи съветникът на Путин.

Директорът на известния Московски държавен институт по интернационалните връзки (МГИМО) Анатолий Торкунов прибавя, че новите учебници дават опция незабавно да се направи информация с архивни материали, вместо да се търси в интернет, където " има голямо количество разнообразни типове подправена информация ".

" Всяко инакомислие в Украйна е грубо преследвано "

Представяйки учебника за 11-и клас, който обгръща интервала от 1945 година до 21-ви век, министърът на образованието означи, че материалът е ориентиран към преподаване на това какви са задачите на " специфичната военна интервенция ", които съгласно него са " демилитаризация и денацификация ". Така той повтори задачите, декларирани от Путин, когато стартира пълномащабната си война в Украйна.

" След края на специфичната военна интервенция, след нашата победа, ние ще допълним още този учебник ", добави Кравцов.

В учебника има специфични раздели за съветските бойци, които " избавят мира " през 2014 година, когато Москва анексира нелегално полуостров Крим от Украйна. Страната е неведнъж избрана като " нацистка страна ". Учебното пособие подлага на критика глобите, наложени от Запада на Русия, като се споделя, че те са по-лоши от нашествието на Наполеон в страната през 1812 година

На съветските възпитаници ще бъде преподавано също, че " главната цел " на Запада е да " дестабилизира обстановката вътре в Русия ". Москва е показана като жертва на западната експанзия, която се бори за съществуването си.

Описвайки аргументите за войната, създателите още веднъж се базират на Путин, който нееднократно е казвал, че нахлуването в Украйна е почнало, с цел да се " постави завършек на бойните дейности, стартирани от Запада ".

" Украйна е ултранационалистическа страна. Днес всяко инакомислие в Украйна е грубо преследвано, опозицията е неразрешена, а всичко съветско е оповестено за враждебно. Унищожава се всичко, което по един или различен метод свидетелства за общата история и просвета на братските нации ", написа в новия учебник за 11-и клас.

Авторите означават още, че по време на " специфичната интервенция " на Русия се опълчва цялата НАТО. " Срещу нашите военни се изправя идеологически напомпаната, оборудвана с натовско оръжие, подготвена по техните стандарти войска на Въоръжените сили на Украйна, попълнена от задгранични наемници и инструктори ", допълват те. Твърдят още, че началото на " специфичната военна интервенция " е било подкрепено от безспорното болшинство руснаци.

Отправна точка за войната, съгласно учебниците, са събитията на Майдана в Украйна, който в откъс на президента е разказан като противозаконен държавен прелом, осъществен от националисти. Става дума за вълната от демонстрации, почнала през ноември 2013 година на емблематичния площад в Киев, откакто проруският украински президент Виктор Янукович отхвърли да подпише съглашението за асоцииране с Европейски Съюз. Тогава против протестиращите беше използвано оръжие, напомня още “Свободна Европа ”.

" Фалшифицирането на историята " и " възраждането на нацизма " пък са посочени като предпоставки за " специфичната военна интервенция ". В учебника написа, че Москва е " направила извънредно другарски стъпки към Запада: работила е за определяне на връзки сред съветските и американските разследващи служби, изразила е съболезнования на Съединени американски щати, потърпевши от терористични офанзиви и е построила газопроводи, доставящи газ на Запада ".

" Въпреки това Съединени американски щати взеха решение да не позволен енергийната самостоятелност на Европа, обезпечена от Русия, и попречиха доставките на съветски газ за чужбина ", пишат още създателите на образователното пособие.

Единадесетокласниците ще би трябвало да научат още, че " Западът заля украинския режим с пари и оръжия, а против Русия бяха наложени невиждани по мащаб наказания ".

В учебника се приказва и за разрушаването на монументи на руските бойци, освободили Европа от нацизма. Според създателите тези дейности са подхванати от редица страни като част от опита да се пренапише историята на Великата отечествена война (така в Русия назовават спора сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия по време на Втората международна война от 1941 до 1945 г.).

Учебникът разказва още Украйна като " изкуствена страна ", повтаряйки есето на Путин " За историческото единение на руснаците и украинците ". В него написа, че " Русия е била ограбена, когато Украйна получава самостоятелност през 1991 година " след разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

Авторите на новите учебници също по този начин предизвестяват учениците, че " международната промишленост за инсценировки, подправени фотоси и видеоклипове работи на непрестанен конвейер ".

" Децата, които ще бъдат възпитавани в неистини "

По време на офанзивата си в Украйна Русия разпростра невиждани репресии против инакомислещите, които обгърнаха и образованието. През април съветско момиче беше отнето от татко си, откакто нарисува в учебно заведение картина в поддръжка на Украйна. Бащата беше наказан - сега Алексей Москальов е в пандиза.

Руски съд също по този начин осъди някогашен преподавател по история на 5 години и половина затвор, тъй като е подлагал на критика войната в интернет.

След началото на войната в съветските учебни заведения беше въведен и нов предмет - " Разговори за значимите неща ", който да възпита у децата национализъм. Целта - учениците още на осемгодишна възраст да схванат, че да обичаш страната си значи да си подготвен да " носиш оръжие в нейна отбрана ".

Алексей - някогашен преподавател по история в елитно учебно заведение край Москва, който е напуснал през април 2022 година след различия с управлението за новата " патриотична " стратегия, дефинира пред " Гардиън " новите учебници по история в Русия като " цялостна небивалица ". " Те пренаписват и предишното, и сегашното. Притеснявам се за децата, които ще бъдат възпитавани с неистини ", прибавя той, говорейки при изискване за анонимност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР