Пет месеца след като загуби поста си, до голяма степен

...
Пет месеца след като загуби поста си, до голяма степен
Коментари Харесай

Ще успее ли Матео Салвини да срути италианската "Берлинска стена"

Пет месеца откакто загуби поста си, значително поради личната си неверна преценка, крайнодесният популистки водач в Италия се готви за ефектно завръщане.

Лидерът на партията " Лига " влага всички сили в акцията преди изборите на 26 януари в Емилия-Романя, исторически бастион на левицата, който след Втората международна война в никакъв случай не е бил под дясно ръководство.

Победата над левицата в Емилия-Романя би била равносилна на " разрушение на италианската Берлинска стена ", споделя Андреа Делмастро, народен представител от " Италиански братя ", друга крайнодясна партия, съюзена с " Лига ".

" Ако на 27-и победим тук, в Емилия, на 26-и ще отида до Палацо Киджи (седалището на премиера) с предизвестие, че (премиерът Джузепе Конте) би трябвало да се изнася ", съобщи през вчерашния ден Салвини.

През август предходната година Салвини постави завършек на съдружното държавно управление с Движение " Пет звезди " (ДПЗ) с вяра да провокира предварителни избори, за които анкетите предричаха, че ще ги завоюва елементарно. Вместо това ДПЗ сплоти сили с дотогавашния си зложелател левоцентристката Демократическа партия (ДП) и прати Салвини и " Лига " в съпротива.

Четиридесет и шест годишният политик разчита на победа в Емилия-Романя, с цел да се върне на върха. Седмици наред той кръстосва района, където ще се води борбата, като прави до 10 митинга на ден и употребява доста от популистките си умения.

Емилия-Романя е фамозна с питателните си артикули и с цел да се хареса на локалните, той целува пити пармезан, любува се на аромата на свинския колбас копа и яде талятели болонезе. В събота той оглави протест в Маранело, където е централата на " Ферари ", и приказва пред множеството, носейки алена бейзболна шапка с емблемата на " Ферари " - изправен на задните си крайници кон.

Преди на 11 януари да влезе в действие възбраната за социологически изследвания, анкетите сочеха, че кандидатката на " Лигат " Лучия Боргонцони изостава със напълно малко от Стефано Боначини от Директива за птиците.

" Те са прекомерно близко, че да се предвижда резултатът ", сподели пред ДПА Лоренцо Прелиаско, политически анализатор и социологически специалист от института " YouTrend/Quorum ".

Боначини, който в този момент е началник на региона, е съсредоточил акцията си върху локални въпроси и желае да се дистанцира от непопулярното национално държавно управление. Емилия-Романя е един от най-богатите италиански райони с ниска безработица и като цяло положителни обществени услуги, от което Боначини се пробва да се възползва. Но както в други някогашни леви бастиони " Лига " нанася мощни офанзиви с антиимигрантски, антиглобалистки и социалноконсервативни послания, които се харесват на гласоподавателите от работническата класа.

 Привърженичка поздравява Салвини по време на протест преди изборите в Емилия-Романя.
© Reuters

Привърженичка поздравява Салвини по време на протест преди изборите в Емилия-Романя.

" Нямате визия какъв брой доста остарели комунисти ми споделяха през последните дни: хората от Директива за птиците избират банкерите пред служащите, този път ще гласуваме за вас ", написа на 12 януари Салвини в обществена медия.

Всъщност левите центристи изгубиха в Емилия-Романя общите избори през 2018 година, както и на изборите за Европейски парламент през 2019 година " Лига " е превзела селските региони и дребните градове, до момента в който Директива за птиците продължава да е мощна в районната столица Болоня и огромните градове.

В Болоня настроението " само че пасаран " бе подсилено от анти-Салвини Движението на сардините, учредено през ноември в града. " Сардините " изпълват площадите в Италия с лозунги срещу десния популизъм и през вчерашния ден направиха огромен протест в Болоня, с цел да засилват левите гласоподаватели.

Предстои да забележим дали напъните на " сардините " са били задоволителни. " В националната политика вятърът очевидно духа в платната на десноцентристите ", означи Прелиаско.

 Протест на
© Reuters

Протест на " Движението на сардините "

Премиерът Джузепе Конте се опита да минимизира смисъла на възможна победа на опозицията в Емилия-Романя, като предсказа, че тя няма да смъкна държавното управление му.

Според Волфанго Пиколи, съпрезидент на изследователската компания " Тенео интелиджънс ", " слабостта на ръководещата коалиция е нейната основна мощ ". Вероятността да загуби от Салвини и съдружниците му на нови общи избори " може да помогне за опазване на несигурния съюз ДПЗ-ДП без значение от изхода от вота в Емилия-Романя ", сподели той пред ДПА.

Но обезверено да се държиш за властта, единствено с цел да отложиш допустимо най-дълго изборния провал, не е кой знае каква вероятност за ръководещите партии. Междувременно Салвини ще има опция да сложи държавното управление под още по-силен напън със идващия кръг от локални и районни избори през май и юни.

" Рано или късно ще би трябвало да има общи избори... и с нашите проценти (в допитванията) на Матео Салвини му е съдено да стане министър-председател ", сподели депутатът от " Лига " Игор Йеци пред публичното радио РАИ. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР