Пет месеца преди да приемем еврото и година, след като

...
Пет месеца преди да приемем еврото и година, след като
Коментари Харесай

Обмяната на левове в евро – безплатна

Пет месеца преди да приемем еврото и година, откакто създадем това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще би трябвало да са и в евро, и в левове. А месец, откакто публично въведем еврото, към момента ще можем да плащаме в левове, само че ще ни връщат рестото в евро.

Това изясни вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по Нова телевизия, откакто през вчерашния ден 157 депутати от ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България изрично поддържаха въвеждането на единната европейска валута у нас от 1 януари 2022 година

Той дефинира решението на депутатите за ускорение на приемането на еврото като доста значимо. И изясни, че се работи за това единната валута да влезе в обращение през 2024 година

„ Когато публично въведем еврото, всички заплащания стават в евро, заплатите и пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем, цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата записка ще има още веднъж цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който демонстрира обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, в случай че забележим, че курсът не е този, който би трябвало. Това ще продължи 1 година, откакто сме влезнали ”, съобщи Пеканов.

Шест месеца след присъединяването ни към Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безвъзмездна във всички банки и пощенски клонове.

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „ В някои страни се залагат черни описи, в които се разказват всички обекти, злоупотребяващи с курса ”, изясни Пеканов. Ще има и телефонна линия, на която жителите да се обаждат, в случай че виждат нарушаване.

За лихвите по кредитите 

По отношение на заемите, министър Пеканов изясни, че месечните вноски ще стартират да падат.

„ Ако общите лихвени условия в страната се понижат, а те ще се понижат, и жителите имат опция за предоговаряне или за променлива рента, те ще завоюват от това. Вместо да се рефинансира или финансира, заемът им на 10%, ще е на 8, 7 или 5%. Всички контракти би трябвало да се обновят, без да бъдат ощетени потребителите ”, изясни Пеканов.

Скоро ще стартира и изборът на признака, който ще бъде на българските евромонети.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР