Пет медикамента са липсвали в аптеките в периода 7-13 август.

...
Пет медикамента са липсвали в аптеките в периода 7-13 август.
Коментари Харесай

Справка на МЗ: Пет медикамента са липсвали в аптеките в периода 7-13 август

Пет медикамента са липсвали в аптеките в интервала 7-13 август. Става дума за медикаменти, предписвани при епилепсии и тревожни положения, диабет и хипертония, демонстрира справката на Министерство на здравеопазването, оповестена в парламентарния уебсайт.

В листата с изчезналите препарати попада медикамент, който се употребява за нетипични припадъци, епилепсии, биполярно разстройство и разнообразни типове мании (превъзбуда, вдъхновение и свръхактивнос). Има сигнали и за изчезнали ампули за лекуване на опиатна взаимозависимост и потиснато дишане, които се употребяват и при пациенти със сърдечни болести или бъбречна непълнота.

Властите си играят на „ котка и мишка “ с производителите и дистрибуторите, изясни проф. Илко Гетов

Оказва се, че продължава да е налице и казуса с дефицита на медикаменти за лекуване на предиабет и диабет вид 2 – пациентите мъчно откриват съответен медикамент, който съдържаща метформин. Възрастните хора пък изпитват усложнение при снабдяването си с филмирани таблетки за лекуване на хипертония, с дейна съставна част периндоприл аргинин/индапамид.

На пазара липсват и таблетки с удължено освобождение, които се предписват за възстановяване на кръвообращението и кръвоснабдяването на тъканите с нарушено кръвооросяване, излиза наяве още от справката, предоставена на Народното събрание от здравното министерство.

„ Медикаментът не е разполагаем в аптеките от към три седмици “, разяснява по-рано мъж с трансплантации

От различен лист излиза наяве, че фирмите, занимаващи се с успореден импорт на лекарства, са уведомили страната за желанието си да доставят у нас три лекарства съдържа метформин, които се употребяват лекарство за лекуване на диабет вид 2, както и на препарати за възстановяване на циркулацията на кръвта, за надзор на хипертонията, за понижаване равнищата на мазнините в кръвта, за сдържан до тежък ревматоиден артрит

В листата по член. 217 от ЗЛПХМ има и лекарства, които се употребяват при депресии и тревожни положения, при затруднено дишане заради стеснени дихателни пътища, при тежка форма на астма, при гадене и повръщане, при някои ракови болести, както и при разнообразни типове инфекции (коремни, бъбречни и други).

Недостигът е за цяла Европа, само че това не би трябвало да ни успокояво, разяснява здравният министър

В справката на здравното министерство има общо 49 препарата, за които е позволен успореден импорт и които следва да бъдат доставени за българския аптечен пазар.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР