Пет ключови въпроса и техните отговори преди да преминете към

...
Пет ключови въпроса и техните отговори преди да преминете към
Коментари Харесай

Термопомпите вкъщи за отопление през зимата: Заслужава ли си?

Пет основни въпроса и техните отговори преди да преминете към покупка на термопомпа дават от Асоциация „ Активни консуматори ”.
 
 Мога ли да спестя от отопление с термопомпа?
 

Да! Отоплението с термопомпа е доста по-икономично спрямо обичайните способи като нафта или природен газ. Това се дължи на обстоятелството, че към 75% от силата, която термопомпата употребява, идва от възобновими източници в околната среда, а единствено 25% – от електричество. Така тя предлага освен финансови спестявания, само че и екологично стабилно решение за отопление на вашия дом.
 
Има ли единствено един тип термопомпа?
 
Не! Има разнообразни типове термопомпи, и е значимо да изберете този, който е най-икономичен и подобаващ за вашите потребности. Основната тенденция е да се ориентирате към топлоизточника, който е елементарно наличен и обезпечава най-висока междинна температура през отоплителния сезон. Въздухът е постоянно разполагаем като източник, само че за по-висока успеваемост си коства да ревизирате дали разполагате с подземни води. Също по този начин, може да обмислите разновидности като геосонда или земен колектор, които оферират постоянни температури и висока успеваемост.

Какви сметки за парно да чакаме

Зависи ли мощността на термопомпата от размера на къщата?
 
Не единствено от размера! Изборът на мощ зависи най-вече от топлинните загуби на дома, а положителната топлоизолация е от основно значение за минимизиране на тези загуби. За фамилни къщи се оферират термопомпи с мощности от 4 kW до 25 kW. Ако мощността е незадоволителна, системата няма да обезпечи нужната топлота през зимата, което ще докара до по-ниска температура в стаите и по-високи разноски за отопление. Ако обаче изберете прекомерно мощен апарат, той ще работи неефективно, което ще понижи евентуалните спестявания. Затова е значимо да се консултирате с експерт-инсталатор, с цел да извършите верния избор.
 

Поддръжката на термопомпата взискателна ли е и изисква ли висока ангажираност от потребителя?
 
Не! Термопомпата не изисква специфична поддръжка от страна на потребителя. Въпреки това, е целесъобразно да се прави постоянна годишна инспекция от експерт, с цел да се предотвратят възможни проблеми и да се подсигурява надеждната работа на системата. Сервизно обслужване един път на всеки две години също е добра процедура. Освен това, някои търговци оферират разширени гаранции, които включват постоянно годишно обслужване, тъй че е добре да се консултирате с тях за тази алтернатива.
 
Инвестицията в качествена термопомпа оправдана ли е?
 
Да! Термопомпите въздух-вода, които са най-разпространени, имат експлоатационен живот от най-малко 15 години, а системите земя-вода и вода-вода са още по-дълготрайни. От тази позиция, по-високата първична инвестиция е изцяло оправдана, изключително в случай че домът ви е добре топлоизолиран. Добрата топлоизолация подсигурява оптималната успеваемост и спестявания, което прави инвестицията в качествена термопомпа дълготрайно рентабилно решение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР