Пет жени от Тексас, на които е отказан аборт въпреки

...
Пет жени от Тексас, на които е отказан аборт въпреки
Коментари Харесай

Жени съдят Тексас за отказани аборти 



Пет дами от Тексас, на които е отхвърлен аборт макар сериозните затруднения, съдят консервативния американски щат. Те желаят от арбитър да обясни изключенията от новите закони.

Според Центъра за репродуктивни права, който ги съставлява, това е първата сходна тъжба, подадена от дами, на които е било отказано спиране на бременност, откакто Върховният съд на Съединени американски щати анулира правото на аборт през юни.


Искът, подаден късно в понеделник, " включва опустошителни разкази от първа ръка за живота на дами, който съвсем е бил изгубен, откакто им е било отказано нужното опазване на здравето ", съобщи вицепрезидентът Камала Харис, която им даде поддръжката си в изказване във вторник.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер назова детайлностите " срамни и неприемливи ".

" Ужасяващи детайлности за ненужна болежка ", се споделя в изказването на говорителката на президента Джо Байдън. " И всичко това поради крайните старания на републикански чиновници да лишават правото на избор на една жена ".

Жените, които са желали да износят бременността си до дъно, само че по време на медицинските прегледи се открило, че плодът им не е жизнерадостен.

В жалбата си те настояват, че лекарите им са отказали да извършат аборт макар рисковете от кръвоизлив и зараза.

Те упрекват за тези отводи другите закони, забраняващи абортите в Тексас, един от които планува до 99 години затвор за лекари, които не съблюдават възбраната.

Тези закони позволяват лимитирани изключения при положение на незабавни медицински проблеми, като опасност от гибел или съществено увреждане на майката, само че съгласно ищците те са прекомерно неразбираеми.

На една от тях, 35-годишната Аманда Зуравски, водите са изтекли в 17-ата седмица, което е прекомерно рано, с цел да оцелее плодът.

Въпреки това в болничното заведение са изчакали три дни - до момента в който тя е посочила признаци на зараза - преди да извадят мъртвия плод.

Според жалбата " тя едвам не изгубила живота си и прекарала дни в интензивното поделение поради септични инфекции, чиито трайни последствия заплашват плодовитостта ѝ и като най-малко затрудняват, в случай че не и вършат невероятно, повторното зачеване ".

Друга пациентка, Лорън Милър, е бременна с близнаци, когато научава, че единият от двата плода не е жизнерадостен.

Въпреки рисковете за личното ѝ здраве и за развиването на другия плод, медицинският личен състав не поискал да извърши аборт на нежизнеспособния плод и тя трябвало да пътува до Колорадо, на лични разходи, с цел да се подложи на процедурата.

Все още е бременна и би трябвало да роди в края на месеца.

В 18-ата седмица от бременността Лорън Хол открива, че плодът ѝ няма череп и няма да оцелее. Налага се да пътува до Сиатъл, с цел да прекъсне бременността.

За разлика от другите тъжби, подадени от лекари или асоциации от юни насам, тази тъжба не нападна възбраната за аборт, а желае от съда да " обясни обсега на изключението ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР