Пет градски автобуса в Пловдив  - №1, 6, 12, 21

Пет градски автобуса в Пловдив  - №1, 6, 12, 21 ...

Пловдив с 5 нощни автобуса от май.Пет градски автобуса в Пловдив  - №1, 6, 12, 21 и 44,  ще работят на удължени разписания  до 24 часа през нощта, съобщи зам.-кметът по транспорт Златин Велев. Очаква се, че нощните рейсове ще започнат да ни возят още през май, ако дотогава Общинският съвет успее да утвърди новите разписания. В София от вече втора седмица има 4 изцяло нощни маршрута, които осигуряват връзка между всички столични квартали и центъра от здрач до зори. Нощният билет в София е 2 лева и важи за всички линии. 

В Пловдив транспортната комисия ще разглежда предложението за удължените разписания тази седмица. Ако няма неясноти, наредбата ще бъде обявена на сайта на община Пловдив за публично обсъждане. Всеки би могъл да направи свои предложения дали промените са адекватни. Засега нощните рейсове са пет, но ако има достатъчно пътници, бихме могли да помислим и за допълнителни автобуси, каза Златин Велев. Той допълни, че са подбрали петте линии така, че да бъдат обслужени всички райони на града.  

Очаква се, че комисията ще намали и интервалите между автобусите. Сега  се случва да чакаме по 20 минути автобус, а в почивните дни и по половин час. На Великден  градският транспорт беше толкова оредял, че някои рейсове вървяха през 45 минути.  След 20 часа автобусите рязко намаляват, а след 21,30 – 22 часа почти е невъзможно да ги дочакаш.

Превозвачите още през ноември бяха дали свои предложения кои линии трябва да се обслужват с повече автобуси.  Утвърждаването на новите разписания се забави, защото специалистите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” проверяваха всички линии и най-вече колко пътници се возят в автобусите.    

Транспортните фирми също имат интерес  да пускат повече коли. Ако един автобус минава по-рядко, пътниците търсят алтернативен транспорт. Така беше в 9,30 часа в петък на спирките на ул. „Димитър Талев” и „Македония”, където в очакване на автобусите бяха се събрали по 10 - 20 души.  Повечето се качиха в маршрутката, макар и натъпкани като сардели.  Рейсовете изтърваха пътниците, защото по това време разписанията са с по-големи интервали.

Източник: marica.bg