Пет европейски енергийни компании съдят правителствата на Нидерландия, Италия, Полша

...
Пет европейски енергийни компании съдят правителствата на Нидерландия, Италия, Полша
Коментари Харесай

Енергийни компании съдят европейски правителства заради спрени проекти

Пет европейски енергийни компании съдят държавните управления на Нидерландия, Италия, Полша и Словения за съвсем 4 милиарда евро обезщетения поради блокиране на планове за изкопаеми горива, заяви в. " Файненшъл таймс ".

Ищците, в това число немските енергийни Ер Ве Е (RWE), " Унипер " (Uniper) и английската петролна и газова компания " Рокхопър експлорейшън " (Rockhopper Exploration) са завели исковете по силата на Договора за Енергийната харта (Energy Charter Treaty).

Делата са свързани с решенията на четирите държавни управления за затваряне на въглищни електроцентрали, попречване на създаването на съответни планове или въвеждане на условия за оценка на въздействието върху околната среда.

Ер Ве Е съобщи, че схваща " значимостта на енергийния преход ", само че не намира за вярно отводът на Нидерландия от въглищата да " не обезпечава отплата за нарушаването на собствеността на компанията ".

" Унипер " уточни, че се интересува главно от " приемане на правна изясненост " по отношение на нуждата да затвори предварително въглищна електроцентрала без отплата.

" Рокхопър експлорейшън ", която в предишното е изразявала неодобрение от отхвърли на италианските управляващи да разрешат създаване на петролно находище в шелфа на Адриатическо море, отхвърли коментар.

Отделните компании търсят компенсации, оценени на общо 3,7 милиарда евро в пет каузи, сочат документи, до които " Файненшъл таймс " е получил достъп.

Шесто дело за незнайна сума е заведено против Румъния от основаната в Австрия " Петрокемикъл холдинг " (Petrochemical Holding) поради контракт за разработка на петролно находище, прибавя " Файненшъл таймс ". Юридическият консултант на австрийската компания Андрю Савидж от правната адвокатска фирма " Макдърмот Уил енд Емери " (McDermott Will & Emery) предизвести, че декларираното предпочитание на Румъния да се отдалечи от изкопаемите горива може да докара до нови каузи.

Договорът за Енергийната харта е основан след Студената война и е подписан от над 50 страни. Предназначен е да пази интернационалните енергийни вложения на задгранични компании или физически лица. Защитата обгръща и планове за изкопаеми горива.

Според специалисти по изменението на климата заради риска от правосъдни каузи този контракт пречи на държавните управления да организират политики за стесняване на браншове, допринасящи за световното стопляне.

Според имейл, забелязан от " Файненшъл таймс ", през 2019 година немското министерство на финансите е предизвестило федералното държавно управление, че прибягването до разпореждания за поетапен отвод от въглищата ще докара до нараснал риск от интернационалните правосъдни разногласия въз основа на Договора за Енергийната харта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР