Пет европейски държави призоваха Израел да не разрушава палестинско бедуинско

...
Пет европейски държави призоваха Израел да не разрушава палестинско бедуинско
Коментари Харесай

Страни от ЕС се обявиха срещу плана на Израел да разруши селище по Западния бряг

Пет европейски страни приканиха Израел да не унищожава палестинско бедуинско село в окупирания Западен бряг, откакто управляващите оповестиха, че могат да пристъпят към изтриване.
Франция, Германия, Италия, Испания и Англия възобновиха апела си към Израел да не унищожава село Хан ал Ахмар, където живеят към 200 души.
" Последиците от разрушаването и разселването върху жителите на тази общественост, в това число техните деца, както и върху вероятностите за решение сред двете страни, ще бъдат доста съществени ", обявиха страните в взаимно изказване, представено от AFP.
Припомняме, че на 5 септември висшият съд на Израел удостовери заповедта за изтриване на селото на основанието, че е издигнато без съответните разрешителни. Палестинците настояват, че е на практика невероятно да получат израелски позволения за градеж в зоната на Западния бряг, където се намира Хан ал Амар.
Предишна заповед, предотвратяваща разрушаването на селището, изтича в границите на седем дни след решението на висшия съд, което значи, че израелските управляващи могат да пристъпят към дейности още през днешния ден.
Палестинците подадоха нова тъжба до Международния углавен съд във вторник против Израел във връзка със селото, сподели висшият палестински чиновник Саеб Ерекат, отбелязва още БГНЕС.
Хан ал Ахар се намира на стратегическо място на изток от Йерусалим, ситуирано наоколо до няколко огромни израелски селища, и наоколо до автомагистрала, водеща до Мъртво море. Според догатките, продължаването на селищното строителство в тази област би могло да докара до разделянето на Израел по Западния бряг на две сред северната и южна част, което в допълнение ще навреди на палестинската страна.
Бедуините настояват, че противозаконните им села са били издигнати върху земи, които са били техни генерации наред. Като израелски жители, те настояват, че са жертви на десетилетия на неуважение и дискриминация, и гледат с съмнение на оповестената цел на проекта да промени ориста на най-бедния етнос, живеещ в тази страна. Мнозина от тях живеят в палатки или в паянтови постройки и нямат достъп даже до най-елементарни комунални услуги.
Израелските управляващи предложиха различни места за жителите на Хан ал Арма, само че те настояват, че първото предложение е покрай бунище, а най-новото е покрай пречиствателна станция за отпадъчни води.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР