Пет енергийни групи съдят правителствата на четири европейски държави за

...
Пет енергийни групи съдят правителствата на четири европейски държави за
Коментари Харесай

Европейски компании търсят обезщетения за 4 млрд. евро заради проекти за изкопаеми горива

Пет енергийни групи съдят държавните управления на четири европейски страни за близо 4 милиарда евро поради затрудняване на плановете за въглища, петрол и газ заради възходящите опасения за климатичните промени. Енергийните компании, измежду които са немските RWE и Uniper, както и английската Rockchopper са почнали каузи против Нидерландия, Италия, Полша и Словения по силата на Договора за енергийната харта (ECT). Компаниите желаят обезщетение в размер на към 3.7 милиарда евро по петте каузи, демонстрират документи, прегледани от Financial Times. Шесто дело за незнайна сума е заведено против Румъния от австрийската компания Petrochemical Holding по отношение на контракт за създаване на петролни залежи.

Делата са свързани с решенията на съответните държавни управления да разпоредят затварянето на въглищни електроцентрали, да предотвратят създаването на обособени планове или да изискат да се извърши оценка по отношение на тяхното влияние върху околната среда. RWE декларира, че поддържа " значимостта на енергийния преход ", само че " не смята за вярно ", че преустановяването на използването на въглища в Нидерландия " не планува отплата за нарушение на собствеността на компанията ". Uniper декларира, че нейната " първостепенна грижа " е " да получи правна изясненост " за това, че би трябвало да затвори предварително своята въглищна електроцентрала без съответна отплата. Rockhopper отхвърли да разяснява. Правният консултант на Petrochemical Holding Андрю Савидж, юрист в международната правна адвокатска фирма McDermott Will & Emery, предизвести, че " декларираното предпочитание на Румъния да се откаже от изкопаемите горива може да докара до нови искове ".
Заведени искове поECT
ECT, подписан през 1994 година и влезнал в действие през 1998 година, има за цел да пази интернационалните енергийни вложения. Тази отбрана включва и плановете за изкопаеми горива, което съгласно специалисти по въпросите за климатичните промени възпира държавните управления да създават политики за прекратяване на активността на промишленостите, които стоят зад световното стопляне заради риска от правосъдни дейности. Според имейл, забелязан от Financial Times, през 2019 година немското финансово министерство предизвестява кабинета на канцлера, че потреблението на регулация за последователното унищожаване на въглищата ще сътвори " нараснал риск от правосъдни разногласия, изключително интернационалните правосъдни разногласия, учредени на ECT ".

Делата способстват за възходящия брой правосъдни разногласия за климата в международен мащаб, които засягат както обществения, по този начин и частния бранш. Но делата по ECT постоянно са засекретени, а документите рядко се оповестяват обществено. На уеб страницата на секретариата се отбелязва, че " някои решения (и даже съществуването на някои производства) остават поверителни ".
Реклама
Разходите за завеждане или отбрана на дело, обвързвано с контракта, могат да доближат милиони, като някои тъжби се финансират от профилирани правосъдни фондове в подмяна на дял от възможните вреди. Обезщетението, което вложителите желаят, може да включва бъдещи пропуснати изгоди.

В момента се организират договаряния за осъвременяване на контракта. Европейската комисия е показала предложение за последователно унищожаване на отбраната на вложенията в изкопаеми горива, което до момента е било отхвърлено от другите страни, подписали съглашението. Европейските страни, които не престават да зависят от изкопаемите горива, в това число Полша, упорстват Брюксел да излезе от контракта, в случай че дебатът не бъде позволен. " Европейски Съюз би трябвало да разполага с набор от добре готови разновидности за вероятно излизане на Европейски Съюз от ECT ", написа полският министър на климата и околната среда Михал Куртика в писмо, забелязано от Financial Times и изпратено до заместник-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс предходната година.
Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР