Пет дни след като премиерът Кирил Петков настоя Комисията за

...
Пет дни след като премиерът Кирил Петков настоя Комисията за
Коментари Харесай

КЗК се скатава за поскъпването на горивата

Пет дни откакто министър председателят Кирил Петков настоя Комисията за защита на конкуренцията да ревизира има ли далавера с цените на горивата, откакто пред бензиноколонките се извиха опашки, а цената на всеобщите горива скочи с 6-7 ст. на литър, регулаторният орган мълчи по въпроса и към момента не е подхванал нищо.

Междувременно вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разпореди на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) да ревизира бензиностанциите в цялата страна по отношение на изкуствено основаната суматоха и за недопускане на спекулативно повишение цените на горивата. И министър председателят Петков, и министърът на енергетиката Александър Николов незабавно обявиха, че горива има задоволително. А министър председателят разгласи, че младежката организация на ГЕРБ е обвързвана с суматохата за дефицит на горива, избухнала в обществените мрежи в сряда късно вечерта, която незабавно беше овладяна.

Дирекция " Регулиране на икономическата активност " в Министерството на стопанската система и промишлеността стартира инспекции на лица и компании, осъществяващи търговия на едро на петрол и артикули с нефтен генезис, които са в Регистъра на икономическото министерство за възможни престъпления на регистрационния режим, оповестиха от Министреството на стопанската система. " Няма да позволим никой да натрупа свръхпечалба на гърба на хората. Започнахме инспекции посредством КЗП и отрасловата дирекция в Министерството на стопанската система. Ще използваме всички законови механизми, с цел да защитим потребителите ", съобщи министър Нинова.

" Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма ", съобщи министърът на енергетиката Александър Николов пред Нова телевизия. В отговор на въпрос той сподели, че в дълготраен проект хипотетично е допустимо цената на горивата да надскочи и 3 лева за литър. " При преустановяване на спора в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се нужното, с цел да не се стига до спомагателен ценови скок ", посочи той. По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се разисква. Относно настояването на ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния запас Николов съобщи, че сходно гледище е безпричинно. " Не сме в обстановката, в която би трябвало да се употребяват държавните запаси. Не е належащо да се освобождава запас, количествата са задоволителни ", добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР