Пет дни преди да трябва да върне мандата за съставяне

...
Пет дни преди да трябва да върне мандата за съставяне
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: Борисов обяви, че само с първия мандат може да има правителство

Пет дни преди да би трябвало да върне мандата за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев (на 22 май) по всичко проличава, че кабинет на ГЕРБ с министър председател Мария Габриел не може да събере задоволително поддръжка. Заради неяснотите за постоянно ръководство Народното събрание към този момент месец не може да стартира да работи дейно.

" Дневник " следи акцентите от политическите поръчки. Статията се обновява.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Новата коалиция ще търси конституционно болшинство с вяра да откри и поддръжка за втория мандат
© Георги Кожухаров

На брифинг в коридорите на Народното събрание водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " потвърдиха поръчката си, че няма да поддържат държавно управление на ГЕРБ с първия мандат и вместо това показаха, че единствения метод да няма нови предварителни избори е да бъде формирано държавно управление с втория мандат.

 " Продължаваме промяната - Демократична България " протяга ръка към мандата, само че още спори с какъв кабинет

Вместо да търсят поддръжка за него обаче, съпредседателят на обединението Кирил Петков заяви, че групировката ще се концентрира върху това да се откри конституционно болшинство в 49-я парламент, което да извърши промени в главния закон на страната. " Считаме, че не може да има трайно решение на политическата рецесия без да решим казуса с фундаменталните гаранции със законността в България. Това изисква решителна смяна в модела на ръководство на прокуратурата, тъй че в подготовка за втория мандат ние започваме диалози с всички политически сили, с които желаеме да тестваме съществуването на парламентарен консенсус ",обяви съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.
От обединението обявиха, че първата концепция е да бъде преконструиран Висшия правосъден съвет (ВСС), тъй че да се изпълнят европейските условия и интернационалните стандарти, което по думите му значи да бъде разграничена съдийската от прокурорската квота в съвета, като втората би трябвало да бъде изменена по този начин, че в нея да има мощен публичен надзор. Втората концепция е оптимално да бъдат лимитирани пълномощията на основния прокурор, изключително кадровите, тъй че " всички тези форми на официално и неофициално въздействие, които трансформират прокуратурата в този квазиполитически състезател, да бъдат прекъснати ".

" Целта не е да бъде заменен Иван Гешев, а моделът, който разреши Гешев, Цацаров и Филчев - да му бъде комплициран края и България да бъде правова страна ", сподели Иванов.

Той добави, че съгласно него диалозите за промени в конституцията биха могли да дата " много добра база за усилието за лъчение на държавно управление с втория мандат.



 ГЕРБ е подготвена на диалози за конституционна промяна, разгласи Борисов
© Георги Кожухаров

Готови сме на диалози за конституционна промяна, това разгласи в коридорите на Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, откакто във вторник (16 май) от " Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха, че. Той разгласи, че и поради това по-рано парламентарната му група е подкрепила за ръководител на правната комисия да бъде определен народен представител от обединението Стою Стоев (виж по-долу в статията), макар че преди две седмици Народното събрание реши да има обособена комисия по конституционни въпроси, която към момента няма определен постоянен ръководител.

Борисов добави още, че решението за искане на оставката на основния прокурор Иван Гешев от страна на номинараната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел е нейно, само че е взето с поддръжката на цялата парламентарна група. " Това е нейно персонално право. Аз това, което съм приел като ангажимент е да приемем законите на Крум Зарков ", сподели ръководителят на партията, който отхвърли хипотезата

Той съобщи и че не се опасява от заканите на основния прокурор Иван Гешев, който при започване на седмицата намеси името на Борисов неведнъж и по-късно съобщи, че няма да подава оставка, с цел да " измете политическата сган " от Народното събрание.
" Аз толкоз години съм бил основен секретар, в случай че по този начин се опасявам елементарно... Аз съм единствено на първия ред народен представител и отново Бойко, Бойко, Бойко, е стига! ", сподели Борисов.


 Борисов към момента се надява на поддръжка от
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази вяра политическите сили да проявят разсъдък и да излъчат държавно управление с първия мандат. Това стана пред публицисти в коридорите на Народното събрание. Според него номинираната за министър председател Мария Габриел би трябвало да продължи да търси сечение сред политическите сили, без значение, че от и обявиха, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат.

Борисов загатна, че чака новата коалиция да си промени позицията, поради това, че по-рано в пленарна зала парламентарната група на ГЕРБ-СДС съблюдава " джентълменското съглашение " и гласоподава депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Стою Стоев да оглави правната комисия.

" Нямат претекст да споделят, че има рецесия в доверието. Спазихме уговорката си ", съобщи Борисов. Попитан за опциите при неуспех на първия мандат, Борисов сподели: " Ако не стане с първия, няма по какъв начин да стане и с втория, и с третия ". А че единствено към час по-рано на аналогични въпроси номинираната за министър председател Мария Габриел не отхвърли еднопосочно поддръжка за мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България " при неуспех на неин кабинет, само че и означи, че не вижда политическа логичност в това. Борисов не отговори на въпрос дали съгласие с новата коалиция при втория мандат не е допустимо, в случай че се промени към този момент оповестения състав на кабинет " Денков ".



 Лидерът на Движение за права и свободи: Чисто аритметически логиката на новата коалиция е странна
© Георги Кожухаров

Чисто аритметически логиката на " Продължаваме промяната - Демократична България " за държавно управление на малцинството е странна, сподели през днешния ден пред публицисти в Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. " Те оповестиха от кои не желаят поддръжка и нищо с тях не биха правили. Това са " Възраждане ", ГЕРБ, а в някои изявления включват и Движение за права и свободи. Ако създадем сума на народните представители от тези групи, те са над 140 ", изясни той.

Попитан, какъв е разновидността да не се отиде на шести следващи избори, Карадайъ уточни - съставяне на отговорно болшинство, което да се занимава с дневния ред на хората.



 Стою Стоев от
© Велко Ангелов

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " беше определен за ръководител на парламентарната комисия по правни въпроси. В негова поддръжка гласоподаваха единствено депутатите от ГЕРБ и новата коалиция.

С това ГЕРБ съблюдава така наречен джентълменско съглашение да даде на " Продължаваме промяната - Демократична България " управлението на правната комисия, откакто новата коалиция оказа помощ за избирането на Росен Желязков от ГЕРБ за ръководител на Народното събрание.

Първоначално програмата на Народното събрание не предвиждаше да се избира ръководител на правната комисия, само че още веднъж с гласовете на първите две парламентарни сили точката беше включена в дневния ред. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия разгласи, че причините на социалистическата партия да не поддържа предлагането е: " В столетната традиция на Народното събрание резултатът от образуването на комисии постоянно е било на база единодушие сред парламентарните групи или на база на ръководещо болшинство. Вие си позволихте да вършиме такива сепаративни съглашения, които са срещу правилника на Народното събрание и конституцията ", сподели Вигенин.

 Габриел: Минаваме към идващ стадий, ще приказваме за имена и състав на държавно управление
© Георги Кожухаров

Въпреки и да поддържат кабинет с първия мандат от ГЕРБ-СДС не се отхвърлят да предложат състав на държавно управление за утвърждение от Народното събрание. Това сподели пред публицисти в Народното събрание номинираната за министър председател Мария Габриел.

" Преминаваме към идващия стадий. Сега към този момент ще приказваме за имена и състав на държавно управление ", сподели Габриел. Тя акцентира, че има за решение значими задания, които единствено постоянен кабинет може да реши. " Евентуално държавно управление с министър председател Мария Габриел ще работи за цялостна правосъдна промяна ", сподели още Мария Габриел.

Тя повтори концепцията си да предложи кабинет от специалисти, който да работи една година.

Повече вижте



 Новата коалиция ще предложи държавно управление на малцинството, вероятни са промени в състава
© Юлия Лазарова

Продължаваме промяната - Демократична България " ще предложи за утвърждение от Народното събрание държавно управление на малцинството, в случай че кабинет не се образува с първия мандат, сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " депутатът от обединението Настимир Ананиев. " Имаме управническа и законодателна стратегия, имаме състав на кабинет ", добави той.

В отговор на въпрос, Ананиев уточни, че Мария Габриел е лице на ГЕРБ и не вижда вид тя да участва в държавно управление на " Продължаваме промяната - Демократична България ", каквито клюки се появиха.

Той акцентира, че парламентарната група ще разиска дали да има лични промени във към този момент оферти състав на държавно управление с министър председател Николай Денков и дали можем да се стигне до смени на министри, които ГЕРБ-СДС не харесва, с цел да бъде получена поддръжката на депутатите от първата политическа мощ.

Коментирайки напрежението в прокуратурата, Ананиев означи, че са притеснителни изказванията на заместител основния прокурор Борислав Сарафов за вероятен шантаж на политици от страна на прокуратурата. " За да те шантажират, значи те държат с нещо. Бойко Борисов шантажиран ли е по някакъв метод през така наречен дело " Барселонагейт ". Притеснявам се да не гледаме сериал, в който някой си реже опашката, като единствено се сменя един човек ", сподели депутатът.

 Ивайло Вълчев: Преговорите за кабинет са насмешка с гласувалите
© Георги Кожухаров

Това, което се случва, е насмешка на хората, които са дали своят вот. Случилото се през вчерашния ден можеше да се случи още в първите дни след изборите. Защо им беше нужна тази игра и това влачене. Така Ивайло Вълчев от " ИТН " дефинира договарянията за кабинет сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС.

Според него късмет за реализация на първия мандат няма, като въпрос на политическа игра е дали неговият притежател ще предложи държавно управление за гласоподаване в Народното събрание.

В отговор на въпрос Ивайло Вълчев сподели, че когато на масата се окаже вторият мандат, Има Такъв Народ ще приложи същите правила като при първия. " Ще желаеме отговори на прекалено много въпроси. При всички случаи са нужни промени в оповестения състав на държавното управление. Смятаме, че е работещо държавно управление би трябвало да има, което да постави на масата целите на страната, които би трябвало да се решат ", заключи Вълчев.

Конфликтът сред основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов депутатът разяснява по този начин: " Зрители сме на стряскащ развой. Той се случва сред фигури, които би трябвало да въплъщават това, че законът работи ".

 Парламентът не възнамерява да се занимае с управлението на комисиите
© Георги Кожухаров

В програмата на Народното събрание за седмицата, която следва да бъде утвърдена или изменена от народните представители, към този момент не планува да се избере управление на парламентарните комисии. Съставът им, само че въпросът кои партии и техни представители да ги оглавят остава отворен.

Още при започване на Народното събрание ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха така наречен джентълменско съглашение, съгласно което новата коалиция гласоподава отпред на Народното събрание първо да бъде Росен Желязков от ГЕРБ, а в подмяна тя трябваше да получи управлението на правната комисия.

Миналата седмица, ръководителят на партията Бойко Борисов даде поръчка, че задължението ще бъде спазен: " Ние сме поели ангажимент и аз се надявам в идващите няколко дни да изберем всички ръководители на комисии и този ангажимент ще бъде спазен ", сподели Борисов.

 Ако го има, кабинет
© Велко Ангелов

Въпреки че в понеделник (15 май), към този момент ГЕРБ не счита да се отхвърля от желанието да предложи държавно управление.

Това сочи неофициална информация на " Дневник " от източници от партията на Бойко Борисов, а и се удостоверява от обява в профила на водача на ГЕРБ във " Facebook " от през вчерашния ден (вторник, 16 май) вечерта: " Трябва да бъде комплициран завършек на политическото безвремие в България и ние от ГЕРБ-СДС сме твърдо решени да предложим специалисти, които да могат да изведат България от рецесиите ", написа Борисов.



Снощи и " Продължаваме промяната - Демократична България " предстоящо удостовери, че. Ако ГЕРБ фактически върне на президента досието с мандата със състав и конструкция на Министерски съвет, той би трябвало да бъде подложен на гласоподаване в Народното събрание. Това може да бъде най-рано на 25 май (четвъртък), защото съвещанията на Народното събрание всекидневно са в дните от сряда до петък, а сряда (24 май, ден на българската писменост) е почивен ден.

Правителство се избира с нормално болшинство: нужни се гласовете " за " на най-малко 121 депутати, в случай че всички 240 са регистрирани и гласоподават. След отхвърли на " Продължаваме промяната - Демократична България " и Българска социалистическа партия, даже и Движение за права и свободи и " ИТН " да решат да поддържат ГЕРБ, гласовете им са незадоволителни: 116. " Възраждане " от дълго време разгласи, че би подкрепила само свое държавно управление.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от ПолитикаНа живо11:21, 17 май 23 / Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР