Пет десни формации от три коалиции се обединиха в общи

...
Пет десни формации от три коалиции се обединиха в общи
Коментари Харесай

Пет партии започват общи действия срещу управленския модел

Пет десни обединения от три обединения се сплотиха в общи дейности за струпване на публично доверие за " ремонт " на управническия модел на еднолична власт. Става въпрос за " Да, България " на Христо Иванов, ДСБ, " Нова република " като Мартин Димитров, " Зелените ", ДЕОС и Български земеделски народен съюз.

Част от общата им работа е кръгла маса на тематика " Моделът на превзетата страна и опозицията против него ". Говорители по време на събитието в неделя бяха Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДСБ. В полемиката вземат участие и анализатори и политолози като Даниел Смилов, Илиян Василев, Стефан Тафров, Огнян Минчев.

Антикорупционно придвижване

Според Христо Иванов и Атанас Атанасов задачата на обединяването на " демократичната общественост " е да концентрира сили и социална поддръжка за смяна на управническия модел и по думите на Атанасов " да върнем парламентарната република, която през днешния ден е изпразнена от наличие и съществува единствено на хартия в член 1 на конституцията ".

Според Иванов първата стъпка в общите дейности е борба със настоящия модел и " основаване на продемократично и антикорупционно публично придвижване " . Иванов разяснява, че с възможното основаване на официална политическа коалиция за присъединяване в изборите петте обединения надали е съумеят да трансформират събитията.

" Идва въпросът по какъв начин ще го вършиме това, като сте се събрали обединения с сред 2 и 4% доверие - не би трябвало ли да приемем обстоятелствата? Ако се бяхме събрали да подпишем съглашение и да заспим до изборите - явно нищо няма да създадем. Но ние се събираме, с цел да стартираме работа по смяна на събитията, а не по приспособяване към основното събитие ГЕРБ ", изясни Иванов.

" Свободният човек е съществена цел и средство на политическата ни поръчка . Основен инструмент за тази независимост е определяне на тирания на закона и разпоредбите. Ние желаеме лимитирана, само че здрава страна - здрава значи с правила и работещи институции. Не можем да свършим задачата без независимост на словото. Вие преценете къде се намира тази поръчка ценностно, в коя тъкмо политическа традиция - дясната или лявата ", съобщи водачът на " Да, България ".

Усещане за безалтернативност

Според Христо Иванов моделът на едноличната власт се крепи на сполучливо създаваното чувство за безалтернативност. " Няма съпротива на този модел. Това в Народното събрание са претенденти да вземат по-голяма порция на модела. Българска социалистическа партия съставлява една по-стара версия на същия този модел, която се надява да се върне на власт ", разяснява Иванов. Според него чувството за безлтернативност се насажда освен в България, само че даже и измежду сътрудниците на страната в Европейския съюз и НАТО.

Лидерът на " Да, България " предвижда, че " моделът Борисов " е в зенита си, защото няма да издържи още дълго стопански, изключително откакто намалеят средствата от еврофондовете.

" Големият въпрос – какво ще пристигна след него? Защото разпадът може да докара до презареждане и ние да се окажем в по-лошо състояние ", предизвести Иванов.

Обезличаване на институциите

" Основната цел на тези, които упражняват властта, на това, което аз назовавам " Модела Борисов ", е еднолично ръководство за асимилиране и заграбване на общите пари. С тях се купуват политическа власт и въздействие. “Аз дадох...” е обичаната имитация на Бойко Борисов - по този начин се купува въздействието ", разяснява водачът на ДСБ Атанас Атанасов.

Според него главните правила на този механизъм на ръководство припомнят за времената на социализма – реализиране на единна и неделима власт, монополизация на главните стопански браншове, заличаване на дребния и междинен бизнес, очистване на конкуренция посредством нагласени публични поръчки.

Атанасов съобщи, че актуалният модел цели размиване на границите сред управляващите и реализиране на единна и неделима власт. Това минава през " очевидно обезличаване на институциите на страната ". За образец той даде обезличаването на Народното събрание. Според Атанасов преодоляването на институциите става посредством назначение на посредствена партийна номенклатура.

" Задължителна линия е следената корупция. Който си разреши да взе участие в схеми без глоба – идва " суджука ". Това е система за нелегално стимулиране на лицата от държавния уред, с цел да обслужват този модел. Корупцията се раздава на порции, с цел да може да обслужва модела ", съобщи Атанасов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР