Пет държавни институции ще получат наградите на фондация Граждани срещу

...
Пет държавни институции ще получат наградите на фондация Граждани срещу
Коментари Харесай

Фондация Граждани срещу бюрокрацията отличава 5 държавни институции като добри примери в администрацията

Пет държавни институции ще получат премиите на фондация " Граждани против бюрокрацията ", с които се отличават положителните образци в администрацията. Церемонията ще се състои  в представителството на Европейска комисия в София.

Това сподели за предаването „ Преди Всички “ по „ Хоризонт “  председателят на фондацията Стефан Христов .

Ще ги разглася в два часа, само че категориите са за положителни електронни услуги, за усъвършенстване на обслужването в администрацията, за бранител на гражданските права, за добър интернет уебсайт, който изяснява процедурите, които самата институция прави много в детайли на понятен език. Голямата премия е " Държавна институция на годината ", която към този момент е сложна оценка и там в действителност самата институция, която ще бъде наградена заслужава сигурно.
Числата за % утвърдени ограничения за облекчение на административната тежест се пишат, единствено с цел да могат да бъдат употребявани в отчети. За хората е значимо какви услуги могат да употребяват, съобщи Христов и даде като добър образец измененията за свидетелството за съдимост и удостоверенията за данъчни отговорности, само че уточни и дефекти: 

Знаете ли, че човек, когато би трябвало да получи достъп до класифицирана информация в ДАНС или, примерно, да получи лиценз за търговия с оръжие и така нататък, с цел да мине инспекцията в ДАНС, ДАНС желаят служебна записка от Следствието. Те в действителност би трябвало да са толкоз мощен орган, който да има достъп до най-различни регистри! Те нямат връзка между тях. Основният проблем в администрацията е, че самите системи нямат връзка между тях. Направена е всяка  сама за себе си и оттова идва главният проблем. Започването на бизнес у нас не е по-различно и по-трудно в сравнение с в Европа, безапелационен е Христов:Там може да има някои по - лесни процедури, само че в случай че забележим цената за пускане на бизнес, тя е изключително висока, до момента в който в България цената е извънредно ниска. Да, електронното държавно управление не работи, работи се на парче, само че нещо се прави. Не сме напълно интегрирани, както е да вземем за пример Естония, само че нещо се прави. За един започващ бизнес, когато човек си откри добър счетоводител, не би трябвало да има кой знае какви проблеми.Над 1 млн. души са употребявали платформата „ Писар “ от основаването ѝ през 2015 година  Най-често употребяваният документ е „ предупреждение за овакантяване на работа “, 

Според мен, най- положителният метод за намаляването на бюрокрацията -  там, откъдето би трябвало се да стартира - е от нас. Първо, да се осведомяваме преди да вървим да губим времето на чиновниците, тъй като, в последна сметка, и те са хора и тяхното време е лимитирано. Излишно да сътворяваме опашки - няма смисъл, когато можем да използваме електронни услуги. По този метод ще понижим до някаква степен натовареността, надлежно ще докара до някаква оптимизация на бюрокрацията

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР