Пет държави от Европейския съюз - Полша, България, Унгария, Румъния

...
Пет държави от Европейския съюз - Полша, България, Унгария, Румъния
Коментари Харесай

България и 4 страни от ЕС искат продължаване на ембаргото за внос на украинското зърно

Пет страни от Европейския съюз - Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия - поддържат удължаването на възбраната на Европейски Съюз за импорт на украинско зърно в тези страни до края на годината. Според " Ройтерс " полският министър на земеделието Роберт Телиус е декларирал в петък.

" Подкрепяме възбраната за импорт в нашите страни до края на годината ", съобщи Телиус. - Дори и да не успее, някои страни ще наложат свои лични ограничавания. Нашата декларация е ясна. "

Освен това, сподели Телиус, министрите на земеделието на тези страни поддържат дотациите за пренос на зърно и желаят в листата със възбраната за импорт да бъдат добавени и други артикули , като да вземем за пример малини в тази ситуация на Полша.

През пролетта на 2023 година няколко страни от Европейски Съюз взеха решение да забранят вноса на зърно от Украйна, защото се сблъскаха със свръхпредлагане на украински артикули на своите пазари, което докара до недоволството на локалните фермери.

По-късно Европейската комисия съумя да реализира компромис с Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, съгласно който те могат да забранят продажбата на украински селскостопански артикули на своя територия, само че няма да попречват преноса към други страни.
 Унгария натиска Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на украинско зърно и след 15 септември
Унгария натиска Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на украинско зърно и след 15 септември

Будапеща е подготвена още веднъж да наложи национално ембарго

През юни възбраната за импорт на украинско зърно беше удължена до 15 септември, а скоро някои страни предложиха тя да бъде удължена до края на годината.

Европейската комисия, както и болшинството от страните - членки на Европейски Съюз, не поддържат удължаването на възбраната след 15 септември .

Ако Полша реши да удължи ембаргото едностранно, страната може да бъде подложена на наказателни наказания.
 Турция е подготвена да пропуща кораби със зърно от Украйна
Турция е подготвена да пропуща кораби със зърно от Украйна

Засега обаче нито един подобен транспортен съд не е декларирал преминаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР