Пет бойни морски мини, тип ЕМА, и една морска мина,

...
Пет бойни морски мини, тип ЕМА, и една морска мина,
Коментари Харесай

Българските ВМС ще предприемат действия за унищожаване на мини от Първата световна война

Пет бойни морски мини, вид ЕМА, и една морска мина, вид EMC, са открити в морски води в региона, в който се организира българско-румънското противоминно обучение "Посейдон 2020 ", оповестиха от Министерството на защитата. Мините от времето на Първата международна война са открити, лежащи на дъното, по време на плануваната в границите на учението интервенция от минните ловци от състава на Втората непрекъсната противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

По две от мините са били открити от френския транспортен съд FS Orion и испанския транспортен съд ESPS Duero. Една мина е разкрил италианският транспортен съд ITS Alghero. Мините, вид EMA, са котвени контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен транспортен съд или подводница. Мината, вид EMC, е също котвена контактна мина, само че с по-голям диаметър и военен заряд от 300 кг.

За да се обезпечи сигурността, регионът, в който са открити морските мини, е изолиран за мореплаване и подводни действия. Планирани са и ще бъдат извършени противоминни дейности с присъединяване на кораби и водолазни групи от Военноморски сили на България за заличаване на откритите исторически мини.

Действията на персоналния състав по откриването и идентифицирането на мините свидетелства за професионализма и високото равнище на подготовка, като в същото време демонстрират, че минната заплаха остава настояща даже и 100 години след края на Първата международна война, показват от министерството и акцентират, че това още един път удостоверява нуждата Военноморски сили на България да поддържат и развиват своите противоминни сили, облага за които са и новозакупените от Нидерландия два минни ловци, клас "Трипарти ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР