Пет арабски държави предложиха план за уреждане на конфликта в

...
Пет арабски държави предложиха план за уреждане на конфликта в
Коментари Харесай

Bloomberg: Пет арабски държави предложиха план за уреждане на конфликта в Газа

Пет арабски страни предложиха проект за споразумяване на спора в Газа. Става дума за Египет, Йордания, Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия, оповестява, базирайки се на източници, Израел не има вяра в триумфа на самодейността.

Осем публични лица, поискали анонимност, споделиха пред организацията, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е предал оферти от арабските страни на Израел по време своята обиколка в Близкия изток при започване на януари. Според събеседниците на Bloomberg, макар че Съединени американски щати играят посредническа роля, държавните управления на тези арабски страни непрекъснато договарят непосредствено с Израел.

Инициативата, съгласно организацията, включва нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Израел, за което те се подготвяха с посредничеството на Съединени американски щати преди ескалацията на близкоизточния спор на 7 октомври 2023 година Освен това арабските страни са подготвени да предложат забележителна финансова помощ за възобновяване на линията Газа. Те обаче не са склонни да поемат огромни финансови задължения без гаранции, че Израел няма да унищожи възобновената инфраструктура на Палестина.

Петте арабски страни също оферират да образоват палестинските сили за сигурност, с цел да могат дейно да обезпечават сигурност. Вашингтон упорства Ивицата Газа да бъде следена от самите палестинци. В същото време Израел упорства, че еврейската страна е тази, която би трябвало да управлява сигурността в Ивицата Газа и Западния бряг след края на боевете. Двама неназовани чиновници споделиха пред осведомителната организация, че напредъкът в уреждането на разногласието няма да бъде вероятен, до момента в който дясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху остава на власт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР