Песков: Русия не е заплашвала Южна Африка с войнаРуският президент

...
Песков: Русия не е заплашвала Южна Африка с войнаРуският президент
Коментари Харесай

Путин няма да участва в срещата на БРИКС в Южна Африка

Песков: Русия не е заплашвала Южна Африка с война

Руският президент Владимир Путин няма да вземе присъединяване в срещата на върха на организацията БРИКС в Йоханесбург през август, разгласи през днешния ден южроафриканското президентство.

Руският водач беше поканен на форума на организацията, сплотяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (РЮА), който ще бъде от 22 до 24 август.

Президентството на РЮА съобщи, че отсъствието на съветския президент е " по взаимно единодушие " и вместо него Русия ще бъде представлявана от министъра на външните работи Сергей Лавров, съобщи Българска телеграфна агенция.

Владимир Путин няма да участва на срещата, защото против него има интернационална заповед за арест, издадена от Международния углавен съд (МНС). РЮА е подписала учредителния акт на съда и от нея се чака да извърши заповедта за арест, издадена през март по обвиняване във военни закононарушения поради депортирането на деца от Украйна.

От оповестено през вчерашния ден мнение на локален съд излиза наяве, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса е изискал позволение от Международния углавен съд да не арестува Путин, защото това би било еднакво на оповестяване на война.

Межувременно, представителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга изказванията, че Русия е дала на южноафриканския президент Сирил Рамапоса да разбере, че възможен арест на съветския президент Владимир Путин по заповед на Международния углавен съд (МНС) на срещата на върха на БРИКС ще бъде равноценен на оповестяване на война.

" Не, за това не е ставало въпрос. Никой на никого нищо не е давал да разбере. В този свят безусловно на всички е ясно какво значи опит за посягане против съветския държавен глава. Ето за какво нищо тук на никого не е нужно да се изяснява ", сподели Песков пред публицисти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР