Пещерата Магурата вече разполага с модерни холограмни инсталации и интерактивни

...
Пещерата Магурата вече разполага с модерни холограмни инсталации и интерактивни
Коментари Харесай

Пещера Магурата вече е с модерни холограмни и интерактивни инсталации за посетителите

Пещерата Магурата към този момент разполага с съвременни холограмни съоръжения и интерактивни екрани за туристите.

Това е резултат от сполучливо осъществения трансграничен проект  „ Опазване и атрактивно показване на естественото и културно завещание на общините Белоградчик и Болевац ”, сподели кметът на Белоградчик Борис Николов.

Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Сърбия 2014-2020. Той цели да увеличи туристическата прелест и да разнообрази предлаганите туристически артикули в трансграничния район.

С потреблението на новите съвременни технологии се покачва туристическата прелест на пещера Магурата, както и новаторско показване и разпространение на туристическите атракции в района.

От водещия сътрудник по плана - община Белоградчик, са осъществени действия по замяна на старите съществуващи осветителни тела в пещерата с нови енергийно ефикасни, ремонт на вътрешните пешеходни алеи в пещерата.

" Възстановена е на местата нарушената каменна настилка, парапетите са почистени и е осъществена антикорозионна обработка, където е належащо, са сложени нови ", добави Николов. 

За възстановяване на туристическата прелест и атрактивно показване на пещера Магурата са направени и сложени три холограмни съоръжения и три интерактивни екрана за запознаване на посетителите с живота на първобитния човек, праисторическите рисунки, флората и фауната.

До входа е инсталиран екран с интерактивна карта на туристически обекти , които могат да се посетят на територията на община Белоградчик. На посетителите се предлага и 360-градусова виртуална разходка в пещера Магурата, която е подобаваща за мъчно преносими и хора в неравностойно състояние.

Изработени са и карти с добавена действителност, като чрез QR код посетителите могат да видят 3D изображения и видеа за живота в пещерата, за нейната флора и фауна.

Партньорът по плана - Туристическата организация в Болевац от Република Сърбия, е направил реорганизация и обзавеждане на туристическа хижа. Тя е ситуирана в планината Ртан и е превърната по плана в съвременен Природо-туристически център с интерактивна посетителска зала. 

Разработена е взаимна уеб платформа: https://oneroute.info/, която предлага информация за биоразнообразието и туристическите атракции в трансграничния българо-сръбски район, както и мобилно приложение за туристическите направления сред общините Белоградчик и Болевац.

Кметът на Белоградчик Борис Николов е безапелационен, че с реализирането на този план се разнообразява и обогатява туристическото предложение в Общината. Той чака повишение на туристопотока към пещера Магурата и превръщането ѝ в още по-атрактивен обект за българските и задгранични туристи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР