Пещера със скални рисунки е открита на два километра северозападно

...
Пещера със скални рисунки е открита на два километра северозападно
Коментари Харесай

Находки в турска пещера пренаписали историята на древен град

Пещера със скални рисунки е открита на два километра северозападно от 3500-годишния античен град Алинда в квартал Карпузлу в западната провинция Айдън в Турция. Пещерните и скалните рисунки датират от 5-ото хилядолетие пр.н.е., сочат изследванията на учените, оповестява Hurriyet Daily News.

Пещерата е открита по време на изследване, осъществено под управлението на доцент Мурат Чекилмез. Изследователите се натъкнали на стенни рисунки в пещарата, наподобяващи човешки фигури. Смята се, че четири от тях изобразяват женски фигури и две - мъжки. Пещерата и рисунките са открити в регион, прочут като Битишик Тепе и са по-стари от античния град.
100-метров въртоп унищожи Дяволското гърло. Ще бъде ли възобновена? (СНИМКИ)
100-метров въртоп е разрушил инфраструктурата в пещерата Дяволско гърло при наводненията през уикенда. Реката е вдигнала равнището си...
Прочети повече
„ Досега датирахме античния град Алинда към 1400 година пр.н.е. Сега обаче успяхме да датираме признаци на живот в района към 5000 година пр.н.е., т.е. преди 7000 години. Намерихме пещерни рисунки. Картините са непокътнати на очевидно равнище. В този смисъл той е подобаващ за естествен туризъм “, споделя шефът по просвета и туризъм на провинцията Умут Тунчер.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР