Пешеходният мост - едно от най-използваните съоръжения за преминаване без

...
Пешеходният мост - едно от най-използваните съоръжения за преминаване без
Коментари Харесай

Пусти витрини и прашни надписи - редица магазини на Пешеходния мост в Пловдив са опразниха

Пешеходният мост - едно от най-използваните уреди за прекосяване без автомобил сред южната и северната част на Пловдив, е изгубил част от своите търговци. Мостът, който е естествено продължение на Главната улица на града, се радва на огромен човекопоток и в последните 20 години е покрит от магазинчета за облекло, аксесоари, техника, питиета и храни. 
Прочетете още
Разходка по моста сега обаче разкрива променилия се бизнес климат. Редица обекти са изпразнени. По прашните стъкла са налепени разгласи за търсене на наематели, а остарели табели от несъществуващи към този момент магазини висят над вратите на обектите. Високата инфлация, страховете за икономическа криза и постковид турбуленциите сигурно са дали отражение върху мостовата комерсиална уличка над Марица, позната още като " влака " поради външния си образ на причудливо залепени вагони. 

Припомняме, че преди към половин година въпросът за Пешеходния мост, който от време на време става обект на публично внимание, още веднъж беше издигнат. Местната власт беше безапелационна, че към този момент оборудването ще остане в активите на Българската банка за развиване. ББР държат 35-годишна концесия, от която остават още 12 години. 

Процедурата за концесията стартира още през 1994 година, като тя приключва през 2000 година в мандата на доктор Иван Чомаков. Тогава Денис Бареков през компанията си „ Търговски център Марица ” ЕООД  сключва контракт за 35 години. Той залага Пешеходния мост пред ББР поради заем от над 2,5 милиона евро и в последна сметка ББР изплаща компанията му и става притежател на концесията. Освен инвестицията, концесионерът заплаща до ден сегашен по 10 000 лв. на година без Данък добавена стойност, което е малко повече от 830 лв. на месец за 3600 кв.м търговски площи.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обаче бе безапелационен, че най-малко в неговия мандат няма да има развиване по проблема за вероятно откупуване на правата върху концесията от страна Община Пловдив. По това време и кметът на регион " Централен " изрази мнение, че би трябвало да се направи разбор за възвръщаемостта на инвестицията, която би коствала 4 млн. лв., с цел да се откупи компанията, която държи концесията от ББР. За Пешеходния мост има голям брой хрумвания - от превръщането му в панорамна зона за отмора, място с културни подиуми, до създаване на уличка в Италиански жанр. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР