Песента Да те жадувам“ по стихове на Любомир Левчев е

...
Песента Да те жадувам“ по стихове на Любомир Левчев е
Коментари Харесай

Композиторът Георги Костов приживе: Мъчно ми беше, че Данчо Караджов си присвои песента Да те жадувам“

„ Песента „ Да те копнея “ по стихове на Любомир Левчев е моята визитна картичка. Много си я обичам и ми тежи, че Йордан Караджов и група „ Сигнал “, на които дадох песента, си я присвоиха и по едно време обявяваха, че е тяхна, без да загатват, че аз съм композиторът. “ С тези думи приживе се изповяда проф. Георги Костов, който напусна този свят на 19 януари – два дни преди да навърши 83 години. Маестрото умря след дълго боледуване.

Преди три години – в навечерието на 80-я си празник той бе покосен от тежък инсулт, който отчасти го сковава и го прикова на легло. Последните месеци били доста тежки за известния композитор, споделиха негови близки.

Георги Костов е създател на над хиляда известни песни за българската сцена и за деца, печелили наши музикални състезания, създател е и на опери и мюзикъли. Той е дълготраен ректор на Музикалната академия – управлява я 19 години и е министър на културата в държавното управление на Жан Виденов през 1995-1996 година Композиторът обаче самичък си подава оставката от кабинета, защото не е склонен да се трансформира в марионетка на избрани кръгове в Българска социалистическа партия.



Като министър на културата композиторът води българската делегация при папа Йоан Павел Втори по случай 24 май

За влизането си в политиката Костов приживе сподели, че не съжалява, че е бил министър, защото счита, че е направил положителни неща за културата.

„ Не бях от послушните. Не желаех повече да бъда командван от хора, които знаят по-малко от мен, изключително в тази деликатна област, каквато е културата. Красимир Премянов най-вече настояваше да бъда освободен от държавното управление, тъй като не пожелах да стана още веднъж партиен член.

Аз бях член на Българска комунистическа партия до 1989 година, когато станах ректор, само че ние се деполитизирахме и аз останах безпартиен. Заради това подадох оставката си. Факт е, че съм бил ректор 19 години на Музикалната академия, където са ме избирали с скрито гласоподаване и през това време академията е просперирала “, разкри преди години маестрото.



Любомир Левчев е създател на текста на " Да те копнея ", който самият стихотворец озаглавява " Недопустимост “

Особено забавна е историята на основаването на шлагера на „ Сигнал “ „ Да те копнея “. „ С Любо Левчев от дълго време бяхме другари. Един ден ме предложения на посетители, с цел да ми подари новата си книга, „ Самосъд “, само че ме предизвести, че стиховете му не стават за музика. Прибрах се у нас и незабавно започнах да чета. Не знам за какво, само че се почувствах задължен да измисля нещо – нямаше да е добре от моя страна, в случай че не бях се пробвал. Но не от учтивост, а от почитание към огромния стихотворец.

Гледам, виждам – и внезапно – „ Недопустимост “. Страшно ми хареса това стихотворение, изключително ключето от пощенската кутия. Звъннах му и му споделих: „ Любо, да имаш доста здраве – песента ще се споделя „ Да те копнея “ – думите са си твои, само че аз съм кръстникът “. Нямаше по какъв начин неговото заглавие да хване публиката. И я дадох на „ Сигнал “.

Когато направих мюзикъла „ Казанова “ за Музикалния спектакъл, главната тематика звучи в увертюрата и в една от ариите на основния воин “, разкри приживе Георги Костов. Той обаче бе наскърбен от отношението на рок бандата и на нейния фронтмен Йордан Караджов.



Композиторът е афектиран поради издаването на събирателен диск от вестник „ 24 часа “, в който „ Да те копнея “ попада като ария на Йордан Караджов по стихове на Орлин Орлинов. „ Първо това е засегнатост към мен, че са скрили, че аз съм композиторът на песента, второ са взели пари, които се поставят на мен ”, смяташе някогашният ректор на Консерваторията. Проф. Георги Костов реши да не води правосъдни борби с Данчо Караджов.

„ Оставих на него да реши по какъв начин да ми се реваншират, защото извършват „ Да те копнея ” 20 години без да получа стотинка авторски права ”, сподели Георги Костов преди 14 години. По-късно маестрото призна, че вокалистът на „ Сигнал “ му се е извинил за недоразумението.

Георги Костов е възпитаник на Панчо Владигеров в Държавната консерватория и приключва комбинация. Преподавателската си активност там стартира през 1966 година, през 1977 година става доцент, от 1985 година е професор по естетика и комбинация. От края на 1989 година до пролетта на 2008 година е ректор на висшето образователно заведение. Неговите „ Песни за животните “, „ Деца на света “, „ Детство мое “ и доста други добиват необятна известност. Той е лауреат на награди от състезания като „ Златният Орфей “, „ Мелодия на годината “, Радиоконкурса „ Пролет “ и други Още през 1959 година получава премия за Концерт за кларинет и оркестър. Носител е на награди от състезания в Париж, Берлин, Хелзинки, Тренто, Сочи.

„ През 1968 „ Без радио не мога “ стана Мелодия на годината, звуча на Международния юношески фестивал. Но когато я написах по текст на Милчо Спасов, преди малко бяха наредили на Българска национална телевизия на екран да няма дами с дълги коси и къси поли. Клипът към този момент беше сниман, само че заради обстоятелството, че Лили Иванова пее по минижуп, комисията наложи отсрочване на премиерата. Така се стигна до видеото, в което Лили храни кокошки и играе хорце.

Песента беше издадена даже в Съюз на съветските социалистически републики на плоча, а едно от паметните осъществявания за времето си беше, когато качиха Лили на електрокар. С него тя обикаляше стадион „ Васил Левски “, пеейки „ Без радио не мога “, описа надареният маестро. Негова е  песента „ Остани “ на Лили Иванова, с която тя е печели „ Златният Орфей “ през 1977 година, както и песента на Емил Димитров „ Градините на любовта “, с която той взема наградата през 1980 година



Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР