Перущица е с най-много неграмотни на възраст 15-24 години -

...
Перущица е с най-много неграмотни на възраст 15-24 години -
Коментари Харесай

Най-много са неграмотните в трудоспособна възраст в Югоизточна България

Перущица е с най-вече необразовани на възраст 15-24 години - те са 28 % от жителите на общината. Това сочи разбор на Института за пазарна стопанска система, в който се прави оценка на разпределението на необразованите по общини и по възрастови групи.

Неграмотността е най-често срещана измежду хората в дейна трудова възраст в Югоизтока. Анализаторите акцентират, че за връщането на по-възрастните към усвояването на фундаментални умения като четене и писане отговорност би трябвало да имат бюрата по труда и работодателите.

В разбора на Института за пазарна стопанска система се акцентира, че предстоящо поради усъвършенствания в обсега на просветителната система, делът на необразованите измежду популацията под 14-годишна възраст е релативно невисок за цялата страна – 1,26%, само че доближава 11% в община Твърдица, и по 10% в Крушари и Мъглиж.

Има няколко забележими клъстера с висока неначетеност измежду децата в учебна възраст – в региона на Сливен и Ямбол, както и край Кърджали, Добрич и Силистра. На тези места учебното обучение към момента очевидно среща проблеми с обгръщането на всички деца, както и с качеството на обучение, показват анализаторите. В групата 15-24 години се оформя клъстер в региона на Ловеч, както и няколко общини към Пловдив. При 25-34-годишните това географско систематизиране се резервира, има доста по-висок дял на необразованите в дребни общини към Пловдив и Стара Загора, както и обособени общини по границата със Сърбия.

В групата на 35-44-годишните е най-високият междинен дял за страната – над 1,6 на 100, като той е доста по-висок на практика в цялата Югоизточна и Североизточна част, в обилни елементи от Северния централен регион, като има доста скупчване на общини с над 10% необразовани в регионите на Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Разпределението е аналогично и при 45-54-годишните, където междинната стойност за страната е близо % и половина. Сред по-възрастните необразованите понижават до под 1% за групите на 55-64 и 65 и повече години, като и те следват аналогично географско систематизиране.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР