Перуанка с нелечимо заболяване, което я приковава към леглото и

...
Перуанка с нелечимо заболяване, което я приковава към леглото и
Коментари Харесай

В Перу за първи път евтанизираха нелечимо болна жена

Перуанка с нелечимо заболяване, което я приковава към леглото и изисква денонощни грижи, стана първият човек в страната, който умира посредством евтаназия.

След дълга правосъдна борба 47-годишната Ана Естрада " умира при свои лични условия, в сходство с концепцията си за достолепие и при цялостен надзор върху независимостта си до края ", се споделя в изказване на фамилията ѝ, публикувано публично.

Евтаназията е неразрешена в Перу, само че през февруари 2021 година перуански съд подреди на здравните управляващи да " уважат решението на Естрада " да постави завършек на живота си посредством здравна процедура.

За първи път в историята на страната нейната правосъдна система признава и позволява правото на човек да постави завършек на живота си.

Здравните управляващи не апелираха, а по-късно решението беше утвърдено от Върховния съд през юли 2022 година

" Това е историческо решение ", съобщи тогава юристът ѝ Уолтър Гутиерес и добави, че Естрада е " доста щастлива ".

Гутиерес изясни пред Си Ен Ен Еспаньол, че Естрада " е обичала живота и е желала да продължи да живее в границите на рестриктивните мерки на събитията ", само че е желала да има свободата да почине при свои лични условия.

Психолог по специалност, Естрада страда от полимиозит - хронично и дегенеративно заболяване, което визира мускулите ѝ, не ѝ разрешава да приказва и я приковава към леглото. Била е на уред за изкуствено дишане и е имала потребност от медицински сестри, които да се грижат за нея 24 часа в денонощието.

По време на изявление през 2021 година Естрада съобщи, че желае да " упражни правото си да избере по кое време, по какъв начин и къде да почине ".

По това време тя води правосъдна борба от към четири години, в началото сама, а по-късно благодарение на Службата на омбудсмана.

" Наследството на Ана ще остане в мозъците и сърцата на доста хора и в историята на нашата страна ", се споделя в изказването на фамилията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР