Перу обяви мексиканския посланик Пабло Монрой за персона нон грата

...
Перу обяви мексиканския посланик Пабло Монрой за персона нон грата
Коментари Харесай

Перу гони посланика на Мексико

Перу разгласи мексиканския дипломат Пабло Монрой за личност нон грата и му даде 72 часа да напусне страната, заяви " Блумбърг ". Решението дойде часове, откакто държавното управление на Мексико удостовери, че е предоставило леговище на членове на фамилията на някогашния президент на Перу Педро Кастильо.

Решението е взето заради многократните мнения на висшите управляващи на Мексико по отношение на политическата обстановка в Перу, сподели във вторник министърът на външните работи Ана Гервази, съгласно няколко известия в " Туитър ", оповестени от министерството.

Припомняме, че министърът на външните работи на Мексико Марсело Ебрар сподели по-рано, че членовете на фамилията на Кастильо, който беше отхвърлен от Конгреса на 7 декември в разгара на политическа рецесия, са в мексиканското посолство в Перу, до момента в който държавното управление договаря за безвредно държание за тях.
 Мексико даде леговище на сваления президент на Перу
Мексико даде леговище на сваления президент на Перу

Властите сега договарят за безвредното пътешестване на фамилията на Кастильо

Дни след задържането на Кастильо поради провалената му заповед за разформироване на Конгреса, президентът на Мексико Андрес Обрадор сподели, че страната е отворена за него и фамилията му.

" Такива мнения са интервенция във вътрешните работи на страната и затова нарушават правилото на невмешателство ", сподели Гервази.

Ебрар написа в Twitter, че решението на Перу е неоправдателно. " Поведението на нашия дипломат е съобразено със закона и с правилото на невмешателство. Мексико няма да промени позицията си ", съобщи той.

Конгресът на Перу утвърди във вторник конституционна промяна за осъществяване на предварителни президентски избори от втори опит като метод за облекчение на рецесията, която докара до безредици, откакто Кастильо беше отхвърлен от поста. Дина Болуарте, вицепрезидентът на Кастило, която постави клетва пред Конгреса, неведнъж прикани за предварителни избори, само че изключва опцията да подаде оставка.
 Президентът на Перу няма да подава оставка
Президентът на Перу няма да подава оставка

Дина Болуарте желае предварителни избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР