Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако

...
Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако
Коментари Харесай

Перспективите пред област Смолян могат да се реализират с развитие на комуникациите в региона

Перспективите пред област Смолян могат сполучливо да се осъществят, в случай че в района се основават предпоставки за развиване на информационни връзки от друг вид. Необходимо е да се усъвършенства освен транспортната, само че и цифровата, инфраструктурната и енергийната съгласуваност, като се ползват и нови технологии и се слагат амбициозни цели. Това съобщи президентът Румен Радев по време на полемика, отдадена на вероятностите и проблемите в област Смолян. В нея участваха кметът на града Николай Мелемов, регионалният шеф Стефан Сабрутев, поданици и кметове на смолянски общини. Дискусията се състоя в Регионалния исторически музей на Смолян.

По време на срещата беше откроена нуждата от държавна поддръжка за възстановяване на транспортната съгласуваност. Румен Радев уточни, че поради планинския темперамент на региона, са нужни повече старания за възстановяване на свързаността. „ Комуникациите са извънредно значими в този регион, и то освен в транспортно отношение ", съобщи президентът и добави, че в идващите 20 години технологиите ще разрешават въвеждане на разнообразни типове превоз, в това число въздушен, като комфортна и евтина форма на напредване, която да икономисва време и запаси. „ Ако желаеме да притеглим вложители и то съществени, би трябвало да отчитаме фактора за икономисване на време ", добави Румен Радев и добави, че тричасово пътешестване от Пловдив до Рудозем, да вземем за пример, е огромна загуба на запас за бизнеса.

По думите на Румен Радев от голяма важност е и енергийната съгласуваност от позиция на индустриалната активност в региона. Президентът акцентира, че в региона би трябвало да се работи и за цифровизация - за възстановяване на скоростта, размера и достъпа до информацията.

Президентът приветства завършването на строителните действия на граничния контролно-пропускателен пункт „ Рудозем-Ксанти ", чието разкриване ще сътвори предпоставки за задълбочаване на комерсиалния продан и на връзките с Гърция. „ Това е обект, който към този момент е подготвен ", добави Румен Радев и уточни, че е належащо да се модернизират входно-изходните точки на страната ни със прилежащите страни.

По време на полемиката беше подложен въпросът за неизгодните за страната ни концесии на залежи с естествени благосъстояния. „ В последните години „ концесия " се трансформира в мръсна дума поради ниските такси и износа на скъпи първични материали на безценица ", уточни Румен Радев и добави, че са нужни освен законодателни, само че и организационни промени и съществени контролни механизми. Както при добива на потребни благосъстояния, по този начин и от дървесина, добавената стойност при обработката им би трябвало да се развива и остава в България. В същото време, уточни президентът, във връзка с добива е належащо да се регистрират и екологичните стандарти и актуалните способи за рандеман.

Държавният глава подсети, че в модифицирания от служебното държавно управление План за възобновяване и резистентност е очакван план за Национален център за надзор и наблюдаване, който е препоръчан от Администрацията на президента. По думите му, центърът ще дава навреме информация за противозаконна сеч, нерегламентирано строителство, ще следи чистотата на въздуха, водите, съгласно екологичните правила.

Относно подобряването на здравната грижа в планински и труднодостъпни региони, какъвто е област Смолян, президентът уточни, че в Плана за възобновяване и резистентност e включен и план за основаване на система за незабавна здравна помощ по въздуха, който разрешава своевременна реакция на медиците в първия „ златен " час след произшествия.

Според Румен Радев наред с нуждата от въвеждане на нови технологии и създаване на инфраструктура, не трябва да се откъсваме от българските си корени. " Ако загубим нашите обичаи, просвета и обучение и не влагаме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество ", уточни президентът. Той добави, че Родопа планина от дълго време се е утвърдила като една от духовните замъци на българщината.

Президентът Радев посети през вчерашния ден вечерта и граничния контролно-пропускателен пункт „ Рудозем-Ксанти ", който е изцяло подготвен от българска страна. Държавният глава уточни, че ще работи дружно с гръцките институции за по-бързото му разкриване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР