Перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда

...
Перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда
Коментари Харесай

Искат ли българите да приемат еврото за своя национална валута?

Перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда неизясненост и по-скоро буди социална паника във връзка с виталния стандарт . Това сочат данни от национално представително проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ особено за „ Българска национална телевизия “. 

44,3% избират опцията „ Приемането на еврото ме кара да се усещам по-несигурна/несигурен “ , при 23,5% на противоположното мнение. „ Приемането на еврото не ме кара да се усещам нито по-сигурна/сигурен, нито по-несигурна/несигурен “ – тази междинна алтернатива пък посочват 23%, а други 9,2% признават, че не могат да дефинират. Няма ясни болшинства, само че видно е, че възторг липсва.

Демографският прорез демонстрира, че страховете са закономерно по-високи при по-високите възрастови групи и съответните им политически желания. При най-младите картината е осезаемо по-позитивна.

Яница Петкова напомни в студиото на „ Българска национална телевизия “, че данните не са изненадващи на фона на предходни сондажи на организацията, които демонстрират, че в пряк въпрос „ за “ или „ срещу “ еврото скептицизмът също надвива и очевидно е нужна повече разяснителна и осведомителна работа .

Изследването е извършено сред 11 и 19 януари 2024 година измежду 807 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 54 хиляди души.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР