Перспективата за предсрочни избори в Италия още наесен се отдалечава

...
Перспективата за предсрочни избори в Италия още наесен се отдалечава
Коментари Харесай

Капитан Салвини атакува, но ще стигне ли Италия до предсрочни избори?*

Перспективата за предварителни избори в Италия още наесен се отдалечава след образуването с избор във вторник на болшинство сред антисистемното " Движение 5 звезди " (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП), само че здравината на този съюз не е обезпечена.

Какво се случи в Сената във вторник?

Сенаторите от Директива за птиците и тези на ДПЗ, които са гневни на Матео Салвини поради решението му да прекъсне без предизвестие съюза им на 8 август, единомислещо гласоподаваха срещу предлагането на водача на крайнодясната " Лига " държавното управление на Джузепе Конте да бъде свалено с избор на съмнение още тази седмица. Те се схванаха да изискат от близкия до ДПЗ министър председател единствено да пристигна " да се изкаже " в Сената на 20 август в опит за решение на политическата рецесия.

Този подбуден от събитията съюз е белязан от огромното завръщане на някогашния министър председател (2014-2016 г.) Матео Ренци, който продължава да е авторитетна фигура в Директива за птиците. Според него " Капитан Салвини е изтървал срещата си ", като е прекратил съществуващата от 14 месеца ръководеща коалиция с ДПЗ, с цел да реализира предварителни избори през октомври или ноември.

Салвини, с даден от поддръжниците му прякор " Капитана ", контраатакува като предложи на ДПЗ да се сдобрят краткотрайно, с цел да гласоподават идната седмица желаното от ДПЗ доста редуциране на броя на депутатите (от рекордните за Европа 945 на 600), а незабавно по-късно да се върнат пред урните.

Вчера Матео Салвини разгласи, че във вторник още веднъж ще се опита да смъкна държавното управление на Конте. " На 20 август ще гласуваме съмнение на премиера, тъй като демократичният и транспарантен път е този на изборите ", сподели той.

Защо се отдалечава вероятността за предварителни избори наесен?

Изненадващото предложение на Салвини да се гласоподава редуциране на парламентаристите, което е сходно с това на Ренци, прави евентуално приемането на този текст на последно четене през днешния ден или на следващия ден в Камарата на депутатите. Според ДПЗ спестените пари от заплати би трябвало да отидат за " по-полезни неща - учебни заведения, пътища и лечебни заведения ".

А Ренци към този момент даде обещание, че неговата Директива за птиците ще гласоподава в поддръжка на този план.

Тази промяна обаче ще би трябвало по-късно да бъде одобрена с парламентарен референдум, за чиято организация са нужни три месеца и още три за произвеждането му, а след това ще би трябвало да се преначертаят границите на изборните региони, акцентираха специалисти.

Това би отсрочило едни предварителни избори с най-малко шест месеца. През това време настоящето държавно управление на " Лига " и ДПЗ ще е парализирано и некомпетентно да се споразумее за бюджета за 2020 година Този бюджет е извънредно значим за третата най-голяма стопанска система в еврозоната, която е мощно задлъжняла и е на ръба на рецесията.

Според Ренци преди каквито и да било избори би трябвало да се утвърди освен съкращаването на парламентаристите, а и бюджет за събиране на недостигащи в хазната 23 милиарда евро и отбягване на програмирано автоматизирано повишение на Данък добавена стойност от януари.

За тази цел Ренци предложи да се сформира преходно държавно управление, в което Директива за птиците да се съюзи с ДПЗ. Той призна, че " в човешки проект това му коства доста ", тъй като преди и след рухването на кабинета му през декември 2016 година той е понесъл голям брой обиди от придвижването.

Каква е вероятността за поява на ново болшинство и какво желаят италианците?

На доктрина болшинство на ДПЗ и Директива за птиците е допустимо, само че " Движение 5 звезди " е разграничено на два лагера - ляво крило, което е близо до ръководителя на долната камара Роберто Фико и би подкрепило подобен съюз, и дясното крило на Луиджи ди Майо, което е по-резервирано.

Според медиите Фико работи по хипотезата за " държавно управление със устойчиво парламентарно болшинство ", което може да е водено от уважавана персона от ДПЗ като някогашния арбитър по антикорупционни каузи Рафаеле Кантоне.

Според колумниста на в. " Република " Стефано Фоли " държавно управление, сведено до Директива за птиците и ДПЗ, което да се роди с упоритостта да изкара до края на мандата на Народното събрание през 2022 година, е най-реалистичната догадка, при изискване, че откри смислена основа за управническа стратегия ".

Ди Майо по-скоро поддържа необятни промени в състава на кабинета в интерес на ДПЗ и сформиране на второ държавно управление на Конте, без избор на съмнение.

Според неотдавнашни социологически изследвания, в случай че " Лига " на Салвини (на която се отреждат 36 до 38 % подкрепа) се събере със старите си съдружници от десноцентристката " Напред Италия " и крайнодесните " Италиански братя ", получилата се група ще разполага с над 50 % от гласовете.

В италианската система обаче " държавните управления се раждат, умират и възкръсват в Народното събрание ", означи някогашният министър председател Енрико Лета, говорейки за " доста изобретателната италианска политика "

Франсоаз Кадри от Франс прес / Българска телеграфна агенция

*Заглавието е под редакцията на " Мениджър Нюз "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР