Перспективата за още шест години на власт за руския президент

...
Перспективата за още шест години на власт за руския президент
Коментари Харесай

Ядрените предупреждения служат на целите на Путин, докато той се подготвя за нов мандат

Перспективата за още шест години на власт за съветския президент Владимир Путин евентуално няма да значи понижаване на нуклеарното напрежение със Съединените щати, защото времето изтича за последния оставащ контракт, който лимитира броя на бойните глави, които всяка страна може да разположи, разяснява в разбор за Ройтерс Марк Травелиан.

Путин се похвали след началото на нашествието си в Украйна през 2022 година, че Русия има най-модерните нуклеарни оръжия в света и сподели, че може да унищожи всеки агресор.

В понеделник, три дни откакто разгласи, че ще се кандидатира за преизбиране през март, той ръководи гала по повдигане на флага на две нови подводници, в това число Император Александър III, която предишния месец тества междуконтинентална балистична ракета " Булава ", способна да носи нуклеарно оръжие.

Въпреки че отхвърля, че Москва " размахва " нуклеарни оръжия и се опълчва на апелите за приемане на по-агресивна теория за тяхното допустимо потребление, той сложи нуклеарните си сили в нараснала бойна подготвеност и разгласи разполагането на тактически нуклеарни ракети в Беларус, негов комшия и съдружник.

Миналия месец той подписа закон, отменящ ратификацията от Русия на световния контракт, който не разрешава нуклеарните опити, макар че Москва споделя, че няма да извърши тест - който ще бъде първият й след разпадането на Съветския съюз през 1991 година - в случай че Съединените щати не го създадат.

Някои анализатори по сигурността споделят, че нуклеарните оръжия са придобили по-голямо значение в мисленето и реториката на Путин, защото неговите стандартни сили се бориха в Украйна и защото западните страни се отхвърлиха от съветската сила, отслабвайки способността му да упражнява напън посредством спиране на петрола и газа.

Лидерът на Кремъл няма интерес да беседва с Вашингтон за понижаване на нуклеарния риск, споделят анализатори, защото Москва счита, че точно страхът, че може да прибегне до нуклеарни оръжия, е възпрял Съединени американски щати и техните съдружници да се включат непосредствено във войната на страната на Украйна.

„ Как можете да намалите риска, в случай че продължавате да играете с нуклеарната карта по отношение на Съединените щати и НАТО? “ сподели някогашният руски и съветски посланик Николай Соков, старши помощник във Виенския център за разоръжаване и неразпространение.

„ Как можете да обсъждате нещо, с цел да сте сигурни, че нуклеарните оръжия в никакъв случай, в никакъв случай не се употребяват фактически, в случай че желаете да запазите опасността - може би не доста висока, само че най-малко на някакво очевидно и правдиво равнище? “

Тиктакащ часовник

До момента, в който предстоящият новия мандат на Путин стартира идващия май, ще останат по-малко от две години до приключването на новия контракт START, който лимитира Русия и Съединените щати до 1550 стратегически нуклеарни бойни глави и бомби от всяка страна, на 4 февруари., 2026 година

Споразумението, което в началото трябваше да изтече през 2021 година, беше небрежно удължено за пет години след встъпването в служба на президента на Съединени американски щати Джо Байдън при започване на същата година.

Но вероятностите за по-нататъшно удължение, да не приказваме за по-амбициозен правоприемник, наподобяват съмнителни по доста аргументи. Натрупването на нуклеарни оръжия на Китай е усложняващ фактор и не е ясно кой ще ръководи Белия дом до 2026 година

Тази година Путин спря присъединяване на Русия в Нов СТАРТ, а заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков сподели предишния месец, че Москва няма да възобнови разговора, в случай че Съединените щати не се откажат от това, което той назова своя „ фундаментално неприятелски курс “ по отношение на Русия – отпратка към поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, която Байдън сподели, че е непреклонен.

Путин постоянно е приказвал за капацитета на новите оръжейни системи на Русия като междуконтиненталната балистична ракета Сармат и крилатата ракета Буревестник, а Рябков сподели, че Вашингтон бърка, в случай че счита, че може да завоюва против Русия такава борба, каквато президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън организира в 1980 година

Но сходно съревнование би наложило напрежение и на Русия.

„ Русия знае, че една неконтролирана нова конкуренция в нуклеарните оръжия е нещо, което те не биха могли да си разрешат и в действителност нямат потенциала да устоят. Още повече в този момент, когато в множеството връзки Русия е доста по-слаба като разследване от нейната война против Украйна, “ сподели Найджъл Гулд-Дейвис от Международния институт за стратегически проучвания в Лондон.

Той сподели, че глобите, въпреки и да не са осакатили стопанската система на Русия, лимитират нейния достъп до технологии, цитирайки злополуката на нейната задача за кацане на Луната през август като образец за величествен неуспех на високите технологии.

Соков, някогашният съветски посланик, изрази друго мнение, като сподели, че съветските стратегии за научноизследователска и развойна активност са доста по-евтини за ръководство от тези на Съединените щати и че стопанската система на Русия е била в по-добра форма от тази на Съветския съюз през 80-те години.

„ Ние по този начин или другояче се насочваме към нова конкуренция във въоръжаването, в действителност. Това няма да бъде количествена конкуренция във въоръжаването във връзка с изменящите се цифри, това ще бъде конкуренция във въоръжаването по отношение на качеството на оръжията и новите типове и новите качества “, сподели той.

„ Ще живеем в обстановка, която е по-малко постоянна и вероятностите за надзор върху оръжията са много мрачни.

Какво съставлява Договорът за възбрана на опитите и за какво една страна би направила нуклеарен опит?

Каква е ракетата Буревестник, която съгласно Путин Русия е тествала?

Какво съставлява Новият контракт за нуклеарни оръжия СТАРТ?

Ядреният боеприпас на Русия: какъв брой е огромен и кой го управлява?
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР