Перспективата България да получава скоро различен от руския природен газ

...
Перспективата България да получава скоро различен от руския природен газ
Коментари Харесай

Шефът на БЕХ Жаклен Коен препъва газовата връзка с Гърция

Перспективата България да получава скоро друг от съветския природен газ посредством интерконектора с Гърция се натъкна на ненадейно затруднение след завръщането на Жаклен Коен отпред на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) Жаклен Коен. Парадоксалното е, че отстраненият през 2016 година от енергийния министър Теменужка Петкова поради забавено споразумяване на заем за задълженията на НЕК Коен, в този момент се оказва проблем за тегленето на подобен от плановата компания " Ай Си Джи Би ", в която акционери с равни дялове са БЕХ и италиано-гръцкото сдружение " Посейдон ".

Българското държавно управление даде държавна гаранция за заема от 110 млн. евро, който бе утвърден от Европейската комисия. На тази база предходната година бе подписан меморандум за обезпечаване на преференциален заем за БЕХ за тази сума за построяването на интерконектора на обща стойност 240 млн. евро.

Проектодоговорът за кредитирането с всички клаузи по него е бил направен още преди назначението на Коен за шеф и даже е бил признат от някогашния съвет на шефовете на енергийния холдинг и изпратен за утвърждение и в Министерството на енергетиката. В него обаче се съдържала препоръчана от Европейска инвестиционна банка уговорка, която гласи, че в случай че към предоставяното финансиране имат отношение лица, носещи персонален репутационен риск, то може да не бъде отпуснато или да бъде прекъснато на идващ стадий. Това обясниха пред Mediapool източници, осведомени с хода на договарянията, откакто " Капитал " заяви, че Европейска инвестиционна банка отказвала да подпише финалния контракт поради необичайно върнатия отпред на БЕХ Жаклен Коен. Причината е, че той е влезнал в листата на Европейска инвестиционна банка с лицата с персонален риск още при предходния си мандат в БЕХ, поради връзката си в предишното с " Мултигруп ".

Сега енергийното министерство обмисля по какъв начин да промени тази уговорка, защото със замяната на някогашния шеф на БЕХ Петьо Иванов с Жаклен Коен поражда действителна заплаха за кредитирането. Блокиране на парите би било скандално, тъй като планът за газовата връзка е финансово подсилен от Европейската комисия с 84 млн. евро. Отделно, планът се употребява с безрезервната политическа поддръжка както на Европейски Съюз, по този начин и на Съединени американски щати, заради основната му роля за диверсификацията на газовите доставки за България и района.

От Министерството на енергетиката обясниха пред Mediapool единствено, че клаузите по контракта на БЕХ с Европейска инвестиционна банка все се прецизират и следва подписването му. Кога може да се чака това, от ведомството не показаха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР