Персоналните Windows/Intel компютри са на път да се превърнат в

...
Персоналните Windows/Intel компютри са на път да се превърнат в
Коментари Харесай

Intel и Microsoft замислят AI PC с локално изпълняван Copilot


Персоналните Windows/Intel компютри са на път да се трансфорат в AI PC
(снимка: Intel)

Стожерите на x86 архитектурата в персоналните компютри, Intel и Microsoft, разискват проекти за осъществяване на чатбота с изкуствен интелект Copilot локално на персоналните компютри вместо в облака. Двете компании, чийто съюз е прочут като Wintel, с е пробват да основат „ AI PC ” с нов силиций и нов програмен продукт.

По-рано Microsoft разгласи, че 2024-та ще бъде годината на „ компютъра с изкуствен интелект ”. AI компютрите ще включват няколко хардуерни съставния елемент, които саге липсват в множеството Windows системи – а точно вграден модул за невронна обработка (NPU) и новия Copilot клавиш на Microsoft клавиатурите. Но до момента не сме чували доста за това какво в действителност ще направи по този начин нареченият AI PC за потребителите.

Дуото Wintel стартира да разисква някои детайлности като част от нова стратегия на Intel за разработчици на компютри с изкуствен интелект, която ще насърчи основателите на програмен продукт да употребяват локалния хардуер, с цел да вградят функционалности за изкуствен интелект в своите приложения, заяви Arstechnica.
още по темата
Компютрите с изкуствен интелект ще могат да извършват „ повече детайли на Copilot ”, AI чатбота на на Microsoft, „ локално на клиента ”, удостоверява обява Tom’s Hardware. В момента Copilot разчита на обработка от страна на сървъра даже за дребни поръчки, въвеждайки закъснение, което е задоволително, в случай че търсите по-обща информация, само че не и когато желаете да измененията конфигурация или да получите съществени бързи отговори.

Изпълнението на генеративни AI модели локално може също да усъвършенства поверителността на потребителите. Те ще се възползват от AI софтуера без автоматизирано да изпращат информация до компания, която ще я употребява за по-нататъшно образование на AI модели.

В момента Windows не употребява доста локалните NPU, защото множеството сегашни компютри нямат такива блокове. Функциите на уеб камерата на Surface Studio могат да употребяват NPU за енергийноефективни видео резултати и подмяна на фона, само че все още това е съвсем всичко.

Същевременно операционните системи на Apple и Гугъл употребяват NPU за по-широка гама от функционалности за обработка на изображения и аудио, в това число лицево различаване и различаване на обекти, OCR, транскрипция и превод онлайн и други

Intel удостовери, че Microsoft ще изисква NPU в „ последващо потомство AI лични компютри ” да доближат скорости от 40 трилиона интервенции в секунда (TOPS), с цел да се оправят с AI функционалностите. Intel, AMD, Qualcomm и други чипмейкъри от време на време употребяват TOPS като индикатор за продуктивност на високо равнище, когато съпоставят своите NPU. Чиповете за преносим компютър Meteor Lake на Intel могат да работят с 10 TOPS, до момента в който Ryzen 7040 и 8040 на AMD доближават надлежно 10 TOPS и 16 TOPS.

За страдание на Intel, първата компания, която пуска NPU, подобаващ за локално зареждане на Copilot, може да е Qualcomm. Предстоящите процесори Snapdragon X на компанията, от дълго време възприемани като отговор на екосистемата на Windows на чиповете Mac от M-серията на Apple, дават обещание до 45 TOPS.

Според слуховете, Microsoft ще трансферира потребителската версия на своя таблет Surface към чипове на Qualcomm след няколко години предложение на варианти както за Intel, по този начин и за Qualcomm. Миналата седмица Microsoft разгласи актуализация на Surface Pro с чипове Meteor Lake на Intel, само че продава компютъра единствено на компании.

TOPS е единствено един банален индикатор за успеваемост. Както при потреблението на FLOPS за сравняване на графичната продуктивност, TOPS е неточeн и няма да улови вариациите по какъв начин всеки NPU обработва разнообразни задания. Същевременно Arm версията на Windows към момента има проблеми със софтуерната и хардуерната съгласуемост, които попречват разпространяването ѝ.

Като част от своята стратегия за разработчици, Intel предлага и „ комплект за разработка на компютър с изкуствен интелект ”, концентриран върху Asus NUC Pro 14 – мини компютър, построен върху чипа Meteor Lake. Intel публично спря производството на своите мини компютри NUC предходната година, предавайки марката и всичките ѝ дизайни на Asus.

Asus също по този начин се грижи за оставащото гаранционно обслужване и софтуерна поддръжка за по-стари NUC, проектирани и продавани от Intel. NUC Pro 14 е един от първите нови NUC, оповестени след прехода, дружно с мини компютъра за игри ROG NUC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР