Персоналните компютри с малък форм фактор са на пазара от

...
Персоналните компютри с малък форм фактор са на пазара от
Коментари Харесай

Компютър, побиращ се в шепата, решава все по-сложни задачи

Персоналните компютри с дребен форм фактор са на пазара от години, само че до неотдавна множеството се използваха от всеобщия консуматор като мултимедиен център за дома, който да излъчва поточно аудио и видео към останалата битова техника в хола. През последните няколко години обаче се появи още по-малък формат на PC-то – ултрамалки корпуси с размери едвам 5 на 5 инча и с дебелина единствено 1 инч.

 Компютър, побиращ се в шепата, взема решение все по-сложни задания

Днес компактните компютри намират приложение в доста области. От една страна, това се дължи на техните дребни габарити, само че съчетани с внушителни качества. Например PC с дребен форм фактор във тип на индустриално устройство може да се експлоатира в температурен диапазон от -40 до +70 градуса по Целзий. Подобна спецификация значително уголемява сферите на приложение на тези машини.

Скромните размери на мини PC-то дават опция то да бъде инсталирано в и към разнообразни съоръжения. Специалистите означават, че тези устройства са подобаващи за банкови системи, игрални автомати, транспортни средства, касови апарати и POS терминали, системи за видеонаблюдение и доста други.

Често компактните компютри се създават въз основата на известни процесори. Това е значима специфичност, защото тези чипове обезпечават огромно бързодействие. Трябва да се означи, че тази категория PC-та са снабдени с чипове с доста малко енергопотребление. Това понижава съществено нагряването на централния процесор и по този метод отпада нуждата да се инсталира охладителна система.

По тази причина компактният компютър работи изцяло тихо. Много от моделите имат и документ за отбрана IP30. Сред техните особености са огромната надеждност и продължителният експлоатационен цикъл, както и много необятен набор от входно/изходни портове макар дребните размери на корпуса.

Бизнесът също се ориентира към Mini PC

Компактните компютри не са доста подобаващи за тежки изчислителни задания като CAD/CAM стратегии, редактиране на видео и други приложения, при които се желае огромна изчислителна мощност и надлежно нараснала температура на чиповете, нуждаещи се от охладителна система. Те обаче могат да се оправят с редица други задания, свързани с бизнеса. Всяко mini PC може да се оправи с уеб браузване или да започва офис пакет от вида на LibreOffice Free Office Suite и QuickBooks. Те могат да обслужват и облачни приложения като Гугъл Office Apps, QuickBooks Online, Xero и FreshBooks, също така да работят като база за така наречен обществени рекламни екрани (digital signage).

Новите модели тънки компютри разполагат с USB и HDMI портове, тъй че могат да извършват ролята и на Skype устройство за видео конференции и видео диалози.

В същото време този клас машини не са толкоз скъпи, колкото еквивалентните им настолни десктоп компютри. Цената зависи и това по какъв начин ще ги конфигурирате (например с елементарен корав диск или с твърдотелен вид SSD с огромен капацитет), само че все пак междинната цена е много под тази на настолните модели.

По значителното за бизнеса е, че те не заемат никакво място на работното място. Много от моделите могат да бъдат закачени просто зад монитора благодарение на включената VESA скоба (същата, която се употребява при окачане на екран или плосък тв приемник на стената).

Модели за два „ усета “ - подготвени за приложимост или за сглобяване

Важният въпрос, който всеки покупател на стилен компютър би трябвало да си зададе, е дали желае подготвен за незабавна употреба компютър или желае самичък да поработи върху компонентните и надлежно опциите на машината.

Т.нар. беърбоун компютри, предлагани от компании като Gigabyte, Shuttle, Intel и други, се доставят в корпус със зареждане, платка за окачване вид VESA, само че нямат RAM памет, корав диск или операционна система. Добавянето на два модула RAM памет и диск като за преносим компютър лишава не повече от 5 минути, като всеки неспециалист може да се оправи с тази задача.

След това можете да добавите операционна система, като инсталирането на Windows 10 не би трябвало да отнеме повече от половин час (наборът от нужни драйвери е по-малък).

Други модели като Shuttle XPC Nano, Acer Revo One и Lenovo IdeaCentre Stick 300 са подготвени за работа още с изваждането им от кашона, като единствено свързвате към тях клавиатура и мишка.

Е, несъмнено, необходим ви е и екран, за предпочитане с HDMI вход, само че той към този момент е разполагаем в множеството монитори и LED тв приемници.

Бонусът, който получавате и с двата вида компактни компютри е, че те употребяват извънредно малко електрическа енергия. И въпреки че понижената сметка за електрическа енергия надали ще ви направи по-богати (независимо дали мащабът на внедряването е доста голям), това дейно PC ще генерира извънредно малко топлота, тъй че на корпуса му няма „ да си варите яйце “ или да включвате поради него климатика. На процедура тези дребни компютри са толкоз тихи, че в случай че са закачени зад монитора, няма и да разберете че са там.

Някои от водещите снабдители на компактни PC-та разчитат и на спомагателни нововъведения точно в региона на охлаждането. Системите XPC на Shuttle да вземем за пример разполагат с технологии като ICE 2 (Integrated Cooling Engine 2), ICE Bridge Cooling, пасивно изстудяване и други Охладителната система Integrated Cooling Engine 2 употребява конвекционно изстудяване за отклоняване на топлината от процесора намиращите се покрай него съставни елементи. Усъвършенстваната версия на системата ICE 2 съдържа никелово покритие за по-голяма издръжливост, само че и за отбрана от наслойка на медните тръби, които са запълнени с дестилирана вода. Именно те водят по-ефективно топлината, осигурявайки високоефективно изстудяване на процесора и на корпуса.

Другата модерна технология на Shuttle ICE (Integrated Cooling Engine) предлага изстудяване на платформата в интервали на оптималната продуктивност. Технологията се базира на топлотовеждащи тръби за по-добра отбрана на микросхемите: северния мост (North Bridge), южния мост (South Bridge) и схемата MOSFET. По този метод се обезпечава по-дълъг експлоатационен живот на съставените елементи, а системата работи по-стабилно даже при по-високо натоварване, изясняват от производителя.

Индустриални приложения и вградени системи

С цифровизацията на производството и появяването на “промишлен интернет на нещата “ (Industrial Internet of Things, IIoT), се развиха и системи за промишлена автоматизация. Така че производителите на изчислителна техника отделят все по-голямо внимание на тактиките за развиване на вградените решения и промишлените лични компютри

Особен интерес за компаниите, сглобяващи решения за индустрията, вградени системи, настолни машини и мултимедийни центрове, съставляват новите дънни платки, които работят с процесорите Intel Core от шесто потомство, основани на архитектурата Skylake.

Пазарът на промишлени компютри през днешния ден се характеризира със постоянен растеж за разлика от общия PC пазар. Затова и производителите го преглеждат като доста значимо направление за бъдещи нововъведения. Проблемите, с които се сблъсква през днешния ден международната стопанска система, принуждават фирмите да покачат успеваемостта, да свият разноските, по тази причина и към промишлените модели се предявяват нови условия. Най-големите снабдители на такива системи влагат в тях обилни средства и развойни екипи.

Вградените решения стават все по-търсени през днешния ден. Индустриалните компютри могат да се употребяват в игрални автомати, системи за умния дом, роботизирани устройства, осведомителни табла и други сходни терминали. В съпоставяне с обичайните компютри индустриалните модели имат повишени условия към употребяваните съставни елементи, защото се експлоатират в по-сурови условия: нараснала температура, както и в сериозни възли, проектирани за продължителна безотказна работа. Вградените и индустриалните компютри функционално не се отличават прекалено много от пълноразмерните си събратя, само че постоянно подсигуряват нараснала отказоустойчивост. В същото време техните компактни размери и оптимално аскетичен форм фактор „ не търпи “ ненужно количество портове и конектори. Този метод се отразява удобно на надеждността, която е нужна за денонощна работа при рискови температурни режими. Те са способни да вземат решение голям брой задания, поставяни от актуалното промишлено произвеждане, без да се нуждаят от сериозна поддръжка или от финансови разноски за придобиването им.

За разлика от офисните компютри, които работят в много удобен за електрониката режим, индустриалните компютри се постанова да се оправят с изчислителните си задания в много по-сурови условия в уголемен температурен период (дори над 60 градуса), освен това за нескончаем интервал.

Съществуват редица приложения, за които е нужен вграден компютър в предпазен корпус, който защищава електрониката от попадане на прахуляк, влага или други нападателни среди. Такива системи са с стилен размер, безвентилаторна структура, конекторите също са в предпазена трансформация.

Индустриалните компютри към този момент се употребяват всеобщо в автомобилния, железопътния и морския превоз, като те са проектирани с отчитане на характерните условия на съответния отрасъл. Те постоянно се инсталират в мобилни и стационарни профилирани системи, предопределени за събиране и обработка на данните с последващата по-сложна обработка в централизирани центрове за данни. Отчитайки всички тези условия, разработчиците са планували благоприятни условия за свързване на такива компютри освен към кабелната Ethernet мрежа, а и към безжичната, както и реализацията им във тип на неголяма информационна платформа.

IPC могат да имат редица по-различни характерности, да вземем за пример наред с интерфейсите VGA/DVI да поддържат LVDS/eDP, да има портове RS232/422/485, няколко LAN контролера LAN (Intel или Realtek), цифрови входове/изходи и интерфейс LPT, общоприет входен захранващ конектор DC. Те са основани за работа с необятен диапазон от захранващи напрежения 12 до 19~24 V (понякога даже 36 V) и необятен температурен режим, имат пасивна система за изстудяване и намалено енергопотребление. Съвместимостта с процесори и чипсети с нескончаем витален цикъл (5 до 7 години) усилва периода на тяхната употреба спрямо офисните компютри.

Сред действителните и евентуални купувачи и консуматори на такива системи са компании, чийто бизнес е тясно обвързван с електронната търговия, компании за общински превоз в огромни градове (в частност за автопаркове и метро), многочислени разнообразни здравни заведения, публични библиотеки, както и компании, произвеждащи и обслужващи вендинг автомати. На всички тях са нужни надеждни и допустимо най-малогабаритни системи, които могат да работят по 24 на денонощие и не изискващи огромни средства за от време на време обслужване.

Мини компютър и за SAP HANA

Крейг Симехъл, старши шеф в SAP, отговарящ за връзките с разработчиците в целия свят, се занимава от 70-те години на предишния век с програмни езици от високо равнище и интерактивни софтуерни принадлежности, които дават на програмистите огромна независимост при основаване на приложения. Разработчиците употребяват PC основани принадлежности, с цел да разработят и тестват корпоративни приложения без да въздействат върху продукционната среда, като генерират доста по-висококачествен код, освен това по-бързо отпреди.

Крейг е приложил дози метод, употребявайки SAP HANA, версия Express (модифицирана версия на пълнофункционалния артикул SAP HANA) върху мини PC Intel NUC.

SAP HANA, Еxpress Еdition дава усъвършенствани in-memory благоприятни условия за среди с лимитирани запаси, а в същото време обезпечава богата функционалност. Разработчиците могат да конфигурират и да употребяват тази версия на SAP HANA гратис в системи с памет до 32 GB, което дава отговор съвършено на характерностите на дребния, само че мощен мини компютър Intel NUC с много слотове за RAM памет и бърз SSD диск.

„ Intel NUC обезпечава продуктивността, нужна за поддръжката на in-memory базата данни на SAP HANA, разяснява Крейг. - Комбинацията отваря нови благоприятни условия за разработчиците на приложения, които да ги създават върху Intel NUC със SAP HANA, а по-късно елементарно да ги трансферират върху продукционни системи, основани на процесори вид Intel Xeon Platinum “, добавя експертът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР