Персоналът на СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД, бившият Тубдиспансер във Варна,

...
Персоналът на СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД, бившият Тубдиспансер във Варна,
Коментари Харесай

Персоналът на бившия Тубдиспансер във Варна: Поставени сме на ръба на своето лично физическо оцеляване!

Персоналът на " СБАЛПФЗ – Варна “ ЕООД, някогашният Тубдиспансер във Варна, изпрати отворено писмо до жителите на Варненска и Добричка област. Публикуваме текста на писмото, споделен с Varna24.bg , без редакторска интервенция:

" Обръщаме се към вас като наша последна вяра за поддръжка в битката за съществуването на единствената туберколозна болница и на единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберколоза – " СБАЛПФЗ – Варна “ ЕООД /бившия Тубдиспансер във Варна/.

Нейн принципал е Община Варна. Сагата с ненавременното финансиране от страна на локалната власт продължава към този момент 7 – 8 години ", гласи част от писмото.

Преди време ръководителят на Общинския съвет /ОбС/ Тодор Балабанов разяснява за радио Варна, че Община Варна няма право по закон да финансира болница. Според него страната би трябвало да си влезе във функционалностите и да финансира лечебното заведение. Той напомни, че има решение на Общински съвет от 2016 година за преустановяване активността на сдружението.

" Или страната да си влезе във функционалностите и да даде единодушие за това, или в случай, че не дава единодушие, да обезпечи нужните финансови средства. Иначе всичко е на гърба на варненци, които заплащат големи суми за лекуването на хора от цялата страна ", разяснява Балабанов.

Ето какво още се твърди в отвореното писмо, изпратено до медията ни:

" От 10 месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме на ръба на своето персонално физическо оцеляване. Това е и повода единственият пулмолог, работещ сега в лечебното заведение – доктор Русева и две от медицинските сестри единствено след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще докара до саморазпускане на поликлиниката, защото няма да има кой да се грижи за пациентите.

Смятаме, че решението на ОС-Варна, да не бъдат отпускани никакви средства на " СБАЛПФЗ – Варна “ ЕООД  /бившия Тубдиспансер/ до този миг за 2022 г е политическо. Сигнализирахме Министерство на здравеопазването, Омбудсмана на Република България и всички други виновни институции. От Министерство на здравеопазването в лицето на министър Асена Сербезова са изпратили публично искане до Община Варна да извърши своите отговорности като принципал. Освен това беше увеличена и дотацията от страна на страната, само че тя не е задоволителна за покриване на потребностите на болничното заведение.

В момента отговорностите за заплати са 516 000 лева с включени осигуровки и още 135 000 лева други отговорности, от които 65 000 лева за електрическа енергия. Тези отговорности са трупани в продължение на 10 месеца. Това се дължи на порочната процедура на локалната власт да трансферират отговорности от една година за идната. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден – към 648 млн.лв.

За нас няма друго пояснение и причина за ликвидирането на болничното заведение от страна на общинската власт, с изключение на политически претекст.

Молим, всички поданици на Варненска област да заявят своята позиция, по отношение на ликвидирането на " СБАЛПФЗ-Варна “ ЕООД, /бивш Тубдиспансер във Варна/, документално на формалните имейли на Община Варна и на ръководителя на Оценка за съвместимост Тодор Балабанов - [email protected] и [email protected].

Настояваме да ни бъдат изплатени дължимите заплати.

Настояваме да ни бъде препоръчана от локалната власт сигурна вероятност за бъдещето развиване на " СБАЛПФЗ-Варна “ ЕООД /бивш Тубдиспансер във Варн/, а не за неговото наложително закриване! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР