Перник. В село Люлин си дават среща две от най-колоритните

...
Перник. В село Люлин си дават среща две от най-колоритните
Коментари Харесай

Перник: В село Люлин ще се проведе обичаят „Посрещане на сурвакари в българския дом“

Перник. В село Люлин си дават среща две от най-колоритните сурвакарски групи - Люлин и Долна Секирна. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник . По остаряла българска традиция в нощта на 13 против 14 януари те ще показват неповторимия бит „ Посрещане на сурвакари в българския дом “, който се извършва единствено от тях. Празничната стратегия ще стартира в 17.00 часа. Групата от Люлин се стреми да бъде оптимално достоверна и по тази причина приказва последната премия от Международния фестивал на маскарадните игри – златен орден за поддържане и предаване на обичаи. В рамките на вечерта ще вземат особено присъединяване група войводи от национално съдружие „ Хайдути “, ще бъде показана фотоизложба и експозиция на маски, създадени от занаятчия Деян Евгениев.
„ Богата фолклорна стратегия и доста атрактивни моменти ще съпътстват празничната вечер. Насладете се на гостоприемството ни “, сподели кметът на обитаемото място Евгени Евгениев.
Сурвакарската група от село Люлин е учредена през 1927 година. В настоящия си тип групата е формирана най-вече от младежи и деца. За първи път взе участие в Международния фестивал на маскарадните игри през 1970 година. Участниците са преоблечени като булюбашия, младоженка, жених, свекър, свекърва, поп, мечка, мечкар, циганчета. Останалите са с ликове.
Групата печели грамота и награди на фестивала „ Кукове “ в град Раковски. През 2012 година получава първа премия от състезанието „ Мечка и мечкар “ в границите на Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ в Перник и премия за изцяло показване. През 2016 година печели специфична премия на кмета на Община Перник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР