Перник. Скулптури и рисунки на Стоимен Марков красят Художествената галерия

...
Перник. Скулптури и рисунки на Стоимен Марков красят Художествената галерия
Коментари Харесай

Перник: Скулптури и рисунки на Стоимен Марков са подредени в Художествената галерия „Любен Гайдаров“

Перник. Скулптури и рисунки на Стоимен Марков красят Художествената изложба „ Любен Гайдаров “ в Перник. Красивата експозиция беше прегледана и от зам.-кмета по просвета и обучение в Община Перник Севделина Ковачева. Това оповестиха от Общината .
Стоимен Марков е роден в Бургас през 1932 година, само че корените му са от село Ребро, Община Брезник. През 1956 година приключва Националната музикална академия, компетентност виолончело. През 1968 година приключва статуя в Националната художествена академия.
Работил е като оркестрант в: Държавен отбор за национални песни и танци (1956-1964); Народен оркестър при Радио София (1968-1972); Бургаски симфоничен оркестър (1972-1976) и други От 1976 до 1982 година е скулптор-изпълнител в Централен куклен спектакъл. В София. От 1983 година е ваятел на свободна процедура.
Живял е в Бургас и София. Дълго време (18 години) ателието му е било в село Бистрица, където сътворява десетки статуи от дърво и камък. От 6 години живее в град Перник.
За реализирането на неповторимата експозиция в „ Любен Гайдаров “ е съдействал проф. Емил Попов. Тя отваря порти през днешния ден и ще остане подредена две седмици за всички фенове на художественото творчество.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР