Перник. С тържествено дефиле започна празникът, посветен на 100-годишнината от

...
Перник. С тържествено дефиле започна празникът, посветен на 100-годишнината от
Коментари Харесай

Перник: С тържествено дефиле започна празникът, посветен на 100-годишнината от създаването на театър „Боян Дановски“ и Международния ден на театъра

Перник. С тържествено дефиле стартира празникът, отдаден на 100-годишнината от основаването на спектакъл „ Боян Дановски “ в Перник и Международния ден на театъра. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник . Шествието беше водено от мажоретния съств и Духовия оркестър, последвани от заслужили дейци на театъра – артисти, режисьори, драматурзи, както и от кмета на Община Перник Вяра Церовска и екипа й, народния представител доктор Александър Александров, регионалния шеф Ирена Соколова и фенове на театралното изкуство. Тържественият церемониал продължи до Двореца на културата, където ги чакаха младите артисти от детско-юношеския спектакъл „ Мускетарите “ и всички дружно изпяха песента на Недялко Йорданов „ Не остарявай обич “.
Тържеството продължи във второто предверие, където бяха връчени специфични възпоменателни плакети на четири институции, съдействали за запазването, възобновяване и развиването на театъра. Специален приз получи и кметът на Община Перник Вяра Церовска, която върна жеста като връчи плакет на шефа на театъра Иво Горчев.
„ Изключително прелестно е да си на рожден ден и то на 100-годишнината от основаването на пернишкия спектакъл „ Боян Дановски “. Заедно с толкоз доста създатели, артисти, режисьори, сценаристи, хореографи, толкоз доста хора, които са създали Перник друг. През годините нашият спектакъл какво ли не претърпя – преходи, промени, кметове, горене, само че остана и оцеля поради обичта на перничани “, показа кметът Вяра Церовска. Тя благодари на шефа на театъра Иво Горчева, който откри сили даже и през тези доста тежки години да резервира театъра и духовния живот, който прави Перник специфичен град.
Кметът Вяра Церовска връчи още два плакета на актьорите Мария Михайлова-Маша и Любомир Бъчваров и със сантимент показа, че е ходила при тях на уроци,че са я научили на доста неща, както и да обича театъра.
Отличия бяха връчен и на Министерството на културата в лицето на зам.-министъра Румен Димитров. С премия беше почетен още регионалният шеф Ирена Соколова, като по този метод беше изразена признателност към страната в лицето на премиера Бойко Борисов, защото през 2012 година изцяло изгорелият през 2004 година спектакъл беше възобновен, с помощта на финансовата поддръжка от страната.
Четвъртият плакет получи президентът Георги Първанов /2002 – 2012/ поради моралната поддръжка, която е оказал за културната институция.
С 12 поименни плакета бяха удостоени хора, свързали ориста си с пернишкия спектакъл. Мил подарък за тях беше и специфичен албум, разказващ за историята на театъра в Перник и за неговите шефове.
На празника участва и ембематично актьорско съзвездие от Народния спектакъл. Празникът приключи с премиерното зрелище на постановката „ Енергични хора “ по Василий Шукшин.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР