Перник. С интригуващ празничен концерт беше отбелязана 115-годишнина от създаването

...
Перник. С интригуващ празничен концерт беше отбелязана 115-годишнина от създаването
Коментари Харесай

С празничен концерт беше отбелязана 115-годишнина от създаването на най-стария граждански оркестър в страната – Духовия оркестър в Перник

Перник. С завладяващ празничен концерт беше маркирана 115-годишнина от основаването на най-стария цивилен оркестър в страната – Духовия оркестър в Перник. Тържественото събитие сложи началото на ноемврийските музикални дни. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
Под управлението на диригента Трифон Трифонов музикантите показаха пъстра и вълнуваща стратегия пред претъпкана зала в Двореца на културата. Всяко осъществяване на надарените и обичани музиканти бяха бурно приветствани от публиката.
Сред гостите на празника бяха кметът Вяра Церовска и зам.-кметът Севделина Ковачева, секретарят на Общината Радослава Манова, народните представители Станислав Владимиров и Любомир Бонев, регионалният шеф Ирена Соколова, ръководителят на Общинския съвет Иво Савов, кметът на кв. " Изток " Емил Костадинов, музиканти и фенове на духовата музика.
" За мен е чест да изразя своето отношение към вас и вашия празник - 115 години история ", с тези думи се обърна към музикантите и диригента Трифон Трифонов кметът Вяра Церовска. " Няма перничанин, който да не се развълнува, когато ви чуе, тъй като денят става специфичен за него. Поколения перничани са израснали със звуците на Духовия оркестър. Той огласява празници, тържества, почетни събития, които носят едно изключително самочувствие, ласкаят чувството ни за принадлежност към града. Силата на духовата музика е неизменима част от духовната мощ на Перник. А в днешните времена, от ден на ден изпитваме потребност да се завърне духът на онази мощ, която е създавала история ", показа кметът Вяра Церовска и връчи специфична грамота на оркестъра за изцяло творчество и израз на признателност към високите достижения.
Концертът мина под мотото „ Празник в Граовско “ по името на пиеса на маестро Христо Тонев, която е първата и единствена в България за гайда и духов оркестър.
Гостите и публиката имаха опцията да се насладят на едно неповторимо парче на Карлос Сантана „ Black Magik Womаn “, в осъществяване на Духовия оркестър и преподавателя по китара Даниел Тодоров.
„ Пиколо и туба “ е неповторимият дует на Росица Бояджиева и Николай Темнисков, които извършиха ослепително пиесата „ Слонът и мухата “.
Енчо Данаилов, по прочут като бате Енчо, пък извърши фолклорна ария от Южна Италия. По време на концерта се включиха и балерините от балетното студио при ОДК с учител Йоана Йорданова – Сойка. Младите грации танцуваха на втория валс на Шостакович. Китка македонски песни извършиха Силвия Симеонова, Виктория Миткова и Виктория Оприкова.
След концерта кметът Вяра Церовска публично откри именувана залата на Духовия оркестър на името на маестро Христо Тонев – предходния диригент, който управлява музикантите 12 години. На церемонията участва и брачната половинка на маестро Тонев, която не скри вълнението си.
Музикантите на Духовия оркестър и диригентът Трифон Трифонов бяха удостоени със значими национални награди. Те получиха специфични приветствени адрес от министъра на културата Боил Банов, народните представители Красимир Велчев и доктор Александър Александров, както и от доста институции и музиканти от цялата страна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР