Перник. Пътуваща изложба, по повод 140 години от Учредителното събрание

...
Перник. Пътуваща изложба, по повод 140 години от Учредителното събрание
Коментари Харесай

Перник: С документална изложба в Областната администрация бяха отбелязани 140 години от приемането на Търновската конституция

Перник. Пътуваща галерия, във връзка 140 години от Учредителното заседание приело Търновската конституция и възстановило България като независима страна на картата на Европа, е експонирана в изложба „ Атриум ” на Областна администрация - Перник. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация .
Областният шеф Ирена Соколова откри изложбата и благодари на ръководителя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, по чиято самодейност се дава необятен отзив на знаменателното събитие и се провежда взаимно с Държавна организация " Архиви ".
„ Област Перник има удоволствието да показа експозиция с висока стойност, представяща скъпи уникати и обвързвана с емблематичен интервал от историята на България - самоопределението ѝ. През тази година се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция, което слага началото на построяването на съвременна правова страна. Показаните експонати обогатяват познанията ни за работата на народните представители от състава на Учредителното заседание и развиването на конституционния развой. Първата ни конституция узаконява правото на избор, неприкосновеността на собствеността, наложителното главно обучение и други правила, които се ползват и до през днешния ден. Тя е основа, реликва и знак на българския парламентаризъм ", уточни Соколова.
Изложбата следва да бъде показана и в останалите 27 области на страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР