Перник. ХХІI Национален детско-юношески фестивал Чичо Стоян взриви с музика

...
Перник. ХХІI Национален детско-юношески фестивал Чичо Стоян взриви с музика
Коментари Харесай

Община Перник: ХХІI Национален детско-юношески фестивал „Чичо Стоян” взриви с музика и танци село Дивотино

Перник. ХХІI Национален детско-юношески фестивал „ Чичо Стоян ” взриви с музика и танци село Дивотино. Това оповестиха от пресцентъра Община Перник . Празникът беше открит от кмета на Община Перник Вяра Церовска с одобрение към участниците и гостите за упоритата работа за запазването и популяризирането на хилядолетните български традиции и обичаи.
„ Поздравявам ви за това, че с огромна боязън и обич пеете и танцувате и показвате достоверните български носии, излъчени от потомство на потомство. С този фестивал поддържате традициите и творчеството, завещани ни от огромния другар - писателят Чичо Стоян. Малко са народите по света като българския, които могат да се похвалят с толкоз богата и скъпа съкровищница, събирана най-старателно през годините от нашите предшественици и завещана на нас- съвременниците. Нека силата и несломимия български дух бъдат постоянно с вас “, показа кметът Вяра Церовска и пожела триумф на всички участници. Сред гостите на празника бяха още националният представител доктор Александър Александров, зам.-кметът по обучение и просвета Севделина Ковачева и секретарят Радослава Манова.
Момичетата и момчетата бяха приветствани и от кмета на обитаемото място Румен Сергиев, който показа, че посредством песните и танците се развива геният и духовната мощ на децата.
Над 600 деца и младежи от цялата страна вземат участие в детския празник „ Чичо Стоян “.Фестивалът има своята тридесет и три годишна история, а тази година той е и с интернационално присъединяване. По покана на кмета на Община Перник госпожа Вяра Церовска посетители и участници са бесарабски българи –певци и танцов отбор „ Асорти “ от село Горна Албота- Тараклийски регион – Република Молдова.
Всички участниците са оценени от жури с ръководител Цветанка Атанасова – етнолог.
Организатори на събитието са НЧ “Чичо Стоян - 1927 година ”, Кметство село Дивотино и Община Перник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР