Перник. Граждани на Перник се включиха в общественото обсъждане на

...
Перник. Граждани на Перник се включиха в общественото обсъждане на
Коментари Харесай

Перник: В града се проведе общественото обсъждане на Наредбата за организацията на движението и паркирането в общината

Перник. Граждани на Перник се включиха в публичното разискване на Наредба за организацията на придвижването на територията на Общината. Те сложиха свои въпроси и оферти, касаещи проектодокумента. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Градът е последния в Югозападна България, в който няма настояща Синя зона. В срещата взе присъединяване кметът Вяра Церовска и нейните заместници Денислав Захариев и Владислав Караилиев, както и специалисти от общинската администрация.
„ Наредбата е в полза на жителите поради безразборното паркиране на коли благосъстоятелност на жители и юридически лица в Централна градска част, в която с изключение на жилищни здания са съсреодоточени образователни заведения, административни здания и търговски обекти и има натоварен пътникопоток. Необходимо е да се регламентират местата за паркиране и с оглед запазване тревните площи и попречване на систематичното им заличаване. Предлаганото въвеждане на „ Синя зона “ в централна градска част е в сходство с националните цели по отношение на ограничение нездравословните излъчвания във “, бяха част от претекстовете, които показа зам.-кметът Захариев.
„ Трябва да се опитаме дружно да създадем нашето нареждане, а вие жителите сте хората, които помагате нещата да се случват. За да въведем „ Синята зона ” ние би трябвало да реализираме някакъв консенсус. И по тази причина вършим това публично разискване “, разяснява кметът Вяра Церовска.
От срещата стана ясно, че практиката в общините, в които са въведени сектори, обособени като синя зона се следи забележителна регулация и надзор на паркирането. Към сегашния миг в Централна градска част на Перник липсва организация и надзор на паркирането, заради което се открива безотговорно паркиране в нарушаване на ЗДвП, което затруднява участниците в придвижването и жителите, живеещи в региона и основава предпоставки за ПТП.
„ Предлаганото въвеждане на „ Синя зона “ в Централна градска част ще усъвършенства качеството на въздуха, ще ограничи нездравословните излъчвания и ще се реализира предварителна защита по повод здравето на жителите. Същевременно ще се подсигурява правото на живущите да употребяват режима на локално паркиране наоколо до непрекъснатия си адрес. Наредбата ще даде опция освен за цялостна организация на придвижването, само че и да се реализира надзор при паркирането на непрекъснато възходящия брой коли в региона “, са част от поставените цели.
Настоящият план на Наредба за организация на придвижването на територията на община Перник е в сходство с европейското законодателство - Европейската харта за локално самоуправление.
В края на срещата зам.-кметът Денислав Захариев изясни, че наредбата и протокола ще бъдат изпратени за разглеждане в Общинския съвет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР