„Перник е на воден режим вече почти 48 часа, но

...
„Перник е на воден режим вече почти 48 часа, но
Коментари Харесай

Кметът на Перник: Перничани са гневни и очакват да има наказан за несвършена работа


„ Перник е на воден режим към този момент съвсем 48 часа, само че за жалост първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането му не са положителни, тъй като разходът на вода от язовир „ Студена “ не е понижен “, това съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров пред bTV. Той добави, че намаляването на разхода на питейна вода е главното при въвеждане на подобен режим, тъй като с намаляването на отока се цели в язовира да има вода, която да бъде обезпечена на перничани до месец април. Той разяснява, че ВиК сдружението не е направило по този начин, че Перник да има вода във времето, което е заложено и да се лимитират разноските и потреблението на вода. „ Ако продължаваме по този начин, ще имаме вода още два месеца и това е следващата алена лампа, която светва за неправилни дейности от страна на водното сдружение “, безапелационен беше Станислав Владимиров. Кметът на Перник добави, че през днешния ден е имало заседание в община Перник за настоящи проблеми и зимното разчистване и единственият отсъстващ е бил шефът на ВиК, който даже не е изпратил собствен представител, макар че това е тематика освен за Перник.

„ Никой не пристигна да изясни какви са първите стъпки по проекта, който начертахме предходната сряда. Имаше предпочитание в границите на няколко дни да имаме информация, само че след една седмица аз към момента нямам такава нито за това дали водата в язовир „ Долна Диканя “ е годна, нито по другите значими въпроси “, изясни Владимиров.

Станислав Владимиров разяснява още, че първите червени лампи, че притокът на вода към язовира е надалеч по-малък от разхода са още от началото на тази година. По думите му, вместо Министерство на околната среда и водите да ограничи разхода на вода от язовир „ Студена “, до предишният месец тай е бил постоянен.

„ Водата се е пилеела, макар че е имало индикации за предстоящ проблем. Защо макар незадоволителния приток толкоз доста време е разходвано еднообразно количество вода? Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир „ Студена “ беше под 10 млн. кубика и обясних, че в случай че този интервал продължи, ще изпаднем в рецесията, в която сме сега. За страдание ограничения не бяха взети в точния момент “, добави кметът на община Перник.

Той изясни, че има добра връзка с премиера, само че надолу по веригата има проблем. „ Утре имам среща със зам.-министър Николай Нанков и се надявам да получа по-конкретна информация за всичко, което бяхме начертали като дейности и за последващите стъпки, които би трябвало да предприемем “, разгласи Владимиров.

Той добави, че единственото, което община Перник би трябвало да направи в тази обстановка е да съгласува режима с ВиК оператора. „ Ние обаче предприехме бързи стъпки, с цел да съгласуваме всичко с РЗИ, детските градини, учебните заведения и перничани “, сподели още кметът на община Перник. Той добави, че на регионалния шеф, Министерство на околната среда и водите и всички виновни институции би трябвало да се зададе въпросът - за какво толкоз късно се стартират дейности, които е трябвало да бъдат направени доста по-рано.

Във връзка с разнообразни клюки за източването на язовир „ Студена “ Станислав Владимиров изясни, че неналичието на задоволително информация от способените органи е довела до това в Перник да има разнообразни клюки - за какво Министерство на околната среда и водите е разрешило подобен оток от язовира и какво е направило водното сдружение в Перник, с цел да предотврати рецесията.

„ Това е въпрос, на който няма логически отговор. Затова в понеделник подадох сигнал до прокуратурата и желая да схвана за какво с дейностите си ВиК операторът е довел Перник до тази рецесия. Надявам се прокуратурата да влезе във ВиК сдружението в незабавен порядък и да направи обзор на всички дейности. Разчитам да се направи и обстойна инспекция от изпълнителната власт надолу по веригата, каквото е и желанието на премиера “, съобщи Станислав Владимиров.

Той беше безапелационен, че чака бързи и съответни стъпки от изпълнителната власт и ВиК и най-много бързо да се разбере кой е отговорен, тъй като, безапелационен е той, отговорен има. „ В Перник има голям яд, тъй като перничани не са отговорни за това, че някой не си е приключил работата и съгражданите ми чакат най-сетне да има осъден за цялата обстановка “ съобщи кметът на Перник.

Във връзка с извършеното в неделя съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия Станислав Владимиров разяснява, че постоянно интерпретациите са доста по-гръмки в сравнение с това, което се случва на съвещанията. „ Откакто съм член на Народно събрание на Българска социалистическа партия не се случва нищо по-различно. Имаше спор, който е напълно естествен за демократична партия като Българска социалистическа партия. Понякога тази либералност в Българска социалистическа партия оставя усещане у хората, че в партията няма дисциплинираност, само че това напълно не е по този начин, при нас е обикновено да се чуват и сериозни отзиви, и градивни отзиви “, приключи Владимиров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР