Пермакриза - дума, описваща усещането да живееш през период на

...
Пермакриза - дума, описваща усещането да живееш през период на
Коментари Харесай

Думи на годината в Англия: „Пермакриза“ и „партигейт“

" Пермакриза " - дума, описваща чувството да живееш през интервал на война, инфлация и политическа неустойчивост - е определена за дума на годината на Collins Dictionary, заяви Военновъздушни сили. 

Това „ обобщава какъв брой в действителност ужасна беше 2022 година за толкоз доста хора “, сподели Алекс Бийкрофт, началник на Collins Learning.

Той управлява годишната ранглиста на Collins от 10 думи или изречения, които „ отразяват нашия непрестанно разрастващ се език и грижите на тези, които го употребяват “.

" Тихото овакантяване " също влезе в листата.

Тази фраза е „ актът на осъществяване на главните отговорности на работното място и нищо повече, или посредством митинг, или за възстановяване на салдото работа/личен живот “.

Г-н Бийкрофт добави: „ Езикът може да бъде огледало на това, което се случва в обществото и в света като цяло, и тази година изхвърля предизвикателство след предизвикателство. “

Той сподели, че е разбираемо, че хората може да се усещат „ в продължаващо положение на неустановеност и безпокойствие “, откакто „ преживяхме катаклизми, породени от Брекзит, пандемията, неприятното време, войната в Украйна, политическата неустойчивост, енергийната рецесия и рецесия на разноските за живот “. Лексикографите на Колинс споделиха, че няколко думи в листата са свързани с тези рецесии.

Списъкът е формиран посредством наблюдаване на базата данни от осем милиарда думи , плюс набор от медийни източници, в това число обществени медии.

Ето листата с 10-те най-хубави думи и изречения по азбучен ред, както и цялостните им дефиниции:

Каролски (Carolean): Свързано с Чарлз III от Англия и Северна Ирландия или неговото ръководство.

Киев (Kyiv): Столицата на Украйна, на река Днепър.

Законодателство (Lawfare): Стратегическото потребление на правосъдни процедури за заплашване или възпрепятстване на съперник.

Партигейт (Partygate): Политически скандал към обществени събирания, извършени в английски държавни служби през 2020 година и 2021 година в нарушаване на рестриктивните мерки за публично здраве, които доминираха по това време.

Пермакриза (Permacrisis): Продължителен интервал на неустойчивост и неустановеност, изключително вследствие на поредност от пагубни събития.

Тихо овакантяване (Quiet quitting): практиката да не се прави повече работа, в сравнение с човек е длъжен по контракт, изключително с цел да отделя повече време за персонални дейности; практиката да се прави малко или никаква работа, до момента в който се намира на работното място.

Сплутинг (Splooting - безусловно " напръскване " ): Действието на легнало състояние по стомах с изпънати крайници.

Спортно измиване (Sportswashing): Спонсорство или разпространение на спортни събития за възстановяване на опетнена известност или похищение на вниманието от спорна активност.

Промяна на настроението (Vibe shift): значителна смяна в преобладаващата културна атмосфера или наклонност.

Топла банка (Warm bank): Отопляема постройка, където могат да отидат хора, които не могат да си разрешат да отопляват домовете си.

Предишните думи на годината на Collins включват локдаун, климатична стачка, еднократна приложимост, подправени вести, Брекзит, преяждане, фотобомба и фанатик.

Предишните думи на Оксфордския речник за годината включват изключителна климатична обстановка, токсично, младежко земетресение, пост-истина, емотикони-сълзи-от-радост, вейп и селфи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР