Периодът на валидност на годишната винетна такса, която следва да

...
Периодът на валидност на годишната винетна такса, която следва да
Коментари Харесай

Важно! Важи От 1 Януари, Обявиха Едва Сега! Огромна Промяна За Винетките! Това Променя Всичко!

Периодът на годност на годишната винетна такса, която следва да се заплаща за всички пътни транспортни средства от 1 януари 2018 година, без значение от категорията и страната на регистрация, е една година, считано от деня на издаване на винетния стикер.

Това регламентира признато от държавното управление разпореждане, с което се променят Наредбата за изискванията и реда за събиране на таксите за прилагане на пътната инфраструктура по Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират от Агенцията " Пътна инфраструктура ", оповестиха от пресслужбата на кабинета.

В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари без значение от това по кое време е закупена.

От 1 януари се вкарва и нова тримесечна винетка с годност три календарни месеца, считано от датата на издаването й, за пътни транспортни средства под 3,5 тона. Нейната цена е 54 лева, или 28 евро.

При определянето на тази цена е спазен правилото на пропорция, т.е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорция за намаляваща стойност с увеличение на периода на годност. Това се постанова от правилото колкото по-дълъг е интервалът, толкоз по-малка да е заплащаната цена.

Продажбата на винетките за 2018 година стартира преди Коледа - от петък, заяви на брифинг през днешния ден районният министър Николай Нанков, представен от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството.

Той даде образец за новите годишни винетки: в случай че водач си вземе стикер на 2 март 2018 година или на 5 май 2018 година, когато потегля на път за празниците, то той ще важи до 1 март 2019 година или до 4 май 2019 година

Годишните стикери за 2017 година за всички типове транспортни средства са годни до 31 януари 2018 година, припомнят от Министерство на регионалното развитие.

През 2018 година - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки коли са непроменени. Годишната е 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева

Това ще е последната година, в която се употребяват хартиени стикери. С построяването и въвеждането на тол системата от 2019 година ще се премине напълно към електронно таксуване.

При винетките за камиони над 3,5 тона единствената смяна е в цената на дневната винетка, която следващата година ще бъде 23 лева, при 21 лева сега.

До 31 декември тази година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 година и 2018 година Това значи, че в случай че консуматор си купи седмична или месечна винетка за 2017 година, да вземем за пример на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде употребена през идващите седем дни или един календарен месец.

В разпространителската мрежа ще бъдат над 2,1 млн. стикера, от които 900 хиляди бр. са годишни за леки коли. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо към 4,8 млн. винетки, изясни министър Нанков.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР