Перголата в Баня - една от малкото забележителности в града.Паркът

...
Перголата в Баня - една от малкото забележителности в града.Паркът
Коментари Харесай

Възстановяват и облагородяват перголата в сърцето на парка в Баня

Перголата в Баня - една от дребното забележителности в града.

Паркът в град Баня е с повърхност към 250 дка. Цар Борис ІІІ е бил огромен фен на ботаниката и с негова помощ се е почнало първото залесяване към парка. Първите тополи са засадени 1938 година Масовото залесяване е през 1955-1956 година Част от дървесните типове, които разкрасяваха парка са: гинкобилоба, червен дъб, Крептомерия, Ликвидамбър, Чер бор, гледиче, бял бор, Веймутов бор, явен и липа, бреза, акация и доста други. Към днешна дата жителите на Баня сравнят парка с джунгла, защото той е заседнал в трева до коленете, а опитите на кметството да го почисти, се оказват несполучливи.

Е, има и добра вест за парка в Баня - стартирала е дарителска акция за възобновяване на перголата в сърцето на парка. Декоративната каменна стена в центъра на парка в Баня с перголата към нея и фонтанът бяха емблематични за курорта в продължение на 50 години. Жителите на градчето, славещо се с минералната вода, постоянно си напомнят какъв брой красиво е било, като споделят в обществените мрежи ретро фрагменти от тези времена.



Централната баня и паркът с декоративната стена в центъра му са проектирани от най-известните архитекти през 30-те години на предишния век Сава Овчаров и Юрдан Юрданов.

Дарителската акция е инициирана от будни жители. За да обезпечат нужните средста за възобновяване и облагородяването региона на перголата, доброволците създадоха сувенири за продажба по време на пролетния базар на Лазаровден и на Великден. В изработването са се присъединили малчуганите от детската градина, учениците в ОУ " Неофит Рилски ", лицата от предпазеното жилище, ДПЛУИ и още доста заинтригувани. " Всички желаят да оказват помощ - кой с каквото може, което е отлично и се основава една доста хубава атмосфера в курортното градче. ", споделя пред GlasNews.bg Рени Стоянова, която е дала подтик на положителната самодейност.

" Освен това поръчахме торбички с логото на " С обич към Баня " (името на гражданската инициативна група), фланелки с бродерия, а в този момент ще поръчаме и шапки - надяваме се хората да ги харесат. ", споделя още Рени.



През март месец служащи от кметството почистиха храстите и сухите треви към перголата. Осигурен е и дървен материал за самото възобновяване на емблемата в парка. Кметът Стамен Гешеш продължава да поставя старания за парка и се надява, че той ще стане по-обитаем. " Стамен Гешев одобри драговолно гражданската самодейност и доста отговорно се отнася към нея! ", споделя основателят на акцията.



Какви са идващите стъпки?

След възобновяване на дървената структура, доброволците ще посадят пълзящи цветя, които да я красят. Следва да се почистят и графитите, които са изрисувани върху каменната стена, която ще бъде боядисана. Ще бъде пусната и чешмата с питейна вода, която се намира на декоративната каменна стена. И още - фонтанът в центъра на парка също ще проработи, като се планува и монтирането на статуетка. Ще бъдат сложени пейки за отдих, кошчета за отпадъци и 24-часово видеонаблюдение, което ще следи за вандали.

" Надяваме се това да бъде крачка към цялостното възстановянане на парка и багодарим на всички доброволци, спонсори и донори, които ни оказват помощ! ", споделят основателите на проведената благотворителна акция.



Ето по какъв начин е изглеждал паркът в Баня през 80-те години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР